Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är aldrig lätt. Här är några tips för att undvika problem.

De flesta européer mellan 20 och 29 år (55,6%) bor fortfarande hemma, visar en ny undersökning från Eurostat.

 

Hitta någonstans att bo

Om du är på väg att flytta hemifrån, se till att du inte får betala för mycket i hyra. Hyrorna varierar kraftigt mellan både länder och städer. I Global Property Guide kan du jämföra genomsnittshyrorna i Europa. Eurostat har också mer allmän bostadsstatistik för Europa.

 

När du väljer område, tänk på hur säkert det är, hur lång resväg du får till jobb eller studier och hur bra kommunikationerna är. Fler tips hittar du i vår artikel om att bo, jobba och resa i EU.

 

Om du ska dela lägenhet med någon, försök att hitta någon med liknade livsstil. Gillar du t.ex. att festa eller behöver du studiero? Lär känna dina grannar – de kan hjälpa dig om du får problem.

 

Dubbel- och trippelkolla

Se till att bostaden är bra värme- och ljudisolerad och tillräckligt ljus. Kontrollera att det finns ordentliga lås och att fönstren har minst dubbelglas. När du flyttar in, ta reda på var proppskåpet sitter om strömmen skulle gå.

 

Läs kontraktet noga, även det finstilta. Kolla vad som ingår i hyran, hur lång uppsägningstid du har och om eventuella möbler som ingår är i bra skick. Om du inte förstår det juridiska språket ska du be om en förklaring eller fråga någon som du litar på. Läs mer om dina rättigheter som konsument

 

Sköt om hemmet

Ditt hem kan påverka hur du mår. Städa regelbundet, särskilt om du är allergisk mot kvalster, och glöm inte att gå ut med soporna. Stäng alla fönster och lås dörren när du går hemifrån. Tänk också på miljön och slösa inte med el och vatten.

Publicerad: Mån, 09/11/2015 - 17:22


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!