Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Odselitev od doma

Vedno se je težko odseliti od doma. Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali premagati težave.

Po ugotovitvah nedavne raziskave Eurostata večina mladih Evropejcev (55,6 %) v starosti od 20 do 29 let še vedno prebiva pri starših.

 

Poišči svoje stanovanje

Če še živiš pri starših, vendar se nameravaš odseliti, preveri, ali je višina najemnine sprejemljiva. Najemnine so med državami (in mesti) zelo različne, zato v vodniku Global Property Guide primerjaj povprečne najemnine v Evropi. Tudi Eurostat ponuja nekaj splošnih statističnih podatkov o stanovanjih v Evropi.

 

Pri izbiri soseske upoštevaj, kako varno je tam živeti, kako daleč moraš potovati na delo ali študij in kakšne so prometne povezave. Če razmišljaš o selitvi v tujino, boš v tem članku našel več nasvetov.

 

Če načrtuješ bivanje z drugimi, poskusi poiskati sostanovalce s podobnim življenjskim slogom (imaš rad zabave, veliko študiraš?). Spoznaj svoje sosede – mogoče ti bodo lahko pomagali, če boš potreboval pomoč.

 

Dobro preveri

Preveri, ali je spalnica dovolj topla, mirna in svetla.  Preveri, ali se vrata pravilno zaklepajo, ali je oprema kakovostna (npr. dvoslojna PVC okna) in v dobrem stanju. Ko se preseliš v stanovanje, ugotovi, kje je glavna varovalka, če pride do izpada elektrike.

 

Natančno preberi najemno pogodbo, tudi drobni tisk. Ugotovi, ali so v najemnini zajeti tudi stroški, če lahko odideš pred prenehanjem veljavnosti pogodbe in če je pohištvo (navedeno v pogodbi) v dobrem stanju. Če ne razumeš pravnega jezika pogodbe, zahtevaj jasno razlago ali poišči pomoč pri osebi, ki ji zaupaš. Več o pravicah potrošnikov.

 

Skrbi za svoj dom

Stanovanje lahko vpliva na tvoje zdravje. Redno ga čisti in sesaj, da se izogneš težavam z dihanjem, in vsak teden odnesi odpadke iz stanovanja (preveri, kdaj se pobirajo). Ko zapustiš stanovanje, zapri vsa vrata in okna. Varuj okolje, tako da po nepotrebnem ne trošiš elektrike ali vode.

Objavljeno: pon, 09/11/2015 - 17:21


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!