Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Weg van huis

Voor het eerst weg van huis gaan is nooit makkelijk. Hier vind je een paar tips om problemen te voorkomen.

Volgens een recente enquête van Eurostat wonen de meeste (55,6%) van de Europeanen tussen de 20 en 29 jaar nog bij hun ouders.

 

Een kamer vinden

Als je voor het eerst op kamers gaat wonen, moet je erop letten dat de huur redelijk is. Huurprijzen verschillen enorm van land tot land (en van stad tot stad). De Global Property Guide kan je een idee geven hoeveel huur je moet betalen in een bepaald land. Eurostat heeft ook enkele meer algemene statistieken over huisvesting in Europa.

 

Als je een buurt kiest, denk dan aan je veiligheid, de afstand van je school of werkplek en de vervoersmogelijkheden. Wil je naar het buitenland? Dan vind je in dit artikel nog meer tips.

 

Ben je van plan een woning met anderen te delen, zoek dan mensen met een levensstijl die op de jouwe lijkt (hou je van fuiven, of vind je rust en stilte belangrijker?). Leer je buren kennen, want ze kunnen je helpen als er iets misgaat.

 

Goed controleren

Ga na of je kamer goed geïsoleerd is tegen koude en geluid en of er voldoende buitenlicht is. Controleer of de deuren goed sluiten en of de inrichting van goede kwaliteit (bijvoorbeeld PVC-ramen met dubbel glas) en in goede staat is. Zoek uit waar de zekeringkast is, voor het geval dat je elektriciteit uitvalt.

 

Lees het contract zorgvuldig, ook de kleine lettertjes. Ga na welke kosten inbegrepen zijn in de huur, of je het huurcontract mag verbreken vóór het verstrijken ervan en of eventuele meubelen (indien vermeld in het contract) in goede staat zijn. Begrijp je geen juridisch jargon, vraag dan aan om duidelijke uitleg of neem contact op met iemand die je vertrouwt. Meer informatie over je rechten als consument.

 

Je woning verzorgen

De toestand van je woning kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Maak dus regelmatig schoon en stofzuig om ademhalingsproblemen te voorkomen. Zet ten minste eenmaal per week het afval buiten (controleer de ophalingsdagen). Sluit alle deuren en ramen als je je woning verlaat, en verspil geen elektriciteit of water.

Gepubliceerd: Ma, 09/11/2015 - 17:15


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!