Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Viața independentă

Să pleci din casa părinților nu este niciodată ușor. Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să eviți neplăcerile.

Majoritatea tinerilor europeni cu vârsta între 20 și 29 de ani (55,6 %) încă mai locuiesc cu părinții, potrivit unui recent sondaj Eurostat.

 

Găsirea unei locuințe

Dacă vrei să începi o viață pe cont propriu, asigură-te mai întâi că îți permiți să plătești chiria. Costurile variază considerabil de la o țară la alta și de la un oraș la altul, așa încât îți recomandăm să consulți ghidul proprietăților -Global Property Guide - care te ajută să compari chiriile medii din Europa. Statistici generale privind locuințele în Europa sunt oferite și de Eurostat.

 

Atunci când alegem un cartier, ne interesează cât de sigur este, cât de mult avem de mers până la școală sau la serviciu și ce mijloace de transport avem la dispoziție. Dacă ți-ai propus să te muți în străinătate, citește acest articol pentru mai multe sugestii.

 

În cazul în care dorești să împarți un apartament cu altcineva, încearcă să găsești persoane cu un stil de viață similar (îți place distracția sau preferi să îți petreci timpul studiind?). Fă cunoștință cu vecinii - te-ar putea ajuta dacă apar probleme.

 

Verifică totul de două ori

Asigură-te că dormitorul are încălzire adecvată, este bine izolat fonic și beneficiază din belșug de lumină naturală. Verifică dacă ușile se încuie bine și dacă toate instalațiile și finisajele sunt de bună calitate și în stare de funcționare (vezi, de exemplu, dacă ai ferestre duble din termopan). Când te muți, caută panoul electric pentru că vei avea nevoie de el în cazul unei pene de curent.

 

Citește contractul cu atenție, inclusiv paragrafele scrise cu litere mici. Verifică dacă facturile la utilități sunt incluse în chirie, dacă poți pleca înainte de terminarea contractului și dacă piesele de mobilier (menționate în contract) se află în stare bună. Dacă nu înțelegi limbajul juridic, cere explicații mai clare sau întreabă o persoană în care ai încredere. Informații suplimentare despre drepturile pe care le ai în calitate de consumator.

 

Ai grijă de casă

Starea în care se află casa ta îți poate influența sănătatea. Fă curat și folosește aspiratorul periodic pentru a evita problemele respiratorii și aruncă gunoiul cel puțin o dată pe săptămână (află în ce zile are loc colectarea în orașul tău). Închide toate ușile și ferestrele când pleci de acasă și protejează mediul, făcând economie la apă și electricitate.

Publicat: L, 09/11/2015 - 17:09


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!