Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Kirepülés a családi fészekből

Saját életet kezdeni, saját lábra állni sosem könnyű. Az alábbiakban néhány hasznos tanáccsal szolgálunk azzal kapcsolatban, hogyan tudod elkerülni a problémákat, amikor elköltözöl otthonról.

Egy közelmúltban végzett Eurostat-felmérés szerint a 20–29 éves európaiak többsége (55,6%-a) még mindig a szüleivel él.

 

Saját fészek

Ha a szüleiddel élsz, de arra készülsz, hogy különköltözöl tőlük, olyan bérlakást keress, amelyért nem kell ésszerűtlenül sokat fizetned. A bérleti díjak országról országra (és városról városra) óriási különbségeket mutatnak. A Globális Ingatlankalauz elnevezésű webhely összehasonlítható adatokkal szolgál az átlagos európai havi lakbérek összegéről. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat honlapján is találhatók általános európai lakásstatisztikák.

 

A lakás kiválasztásakor vedd figyelembe, mennyire biztonságos a környék, milyen messzire fekszik az ingatlan a munkahelyedtől, vagy az egyetemről/főiskolától, ahol tanulsz, és hogy mennyire jó a helyi közlekedés. Ha külföldre szeretnél költözni, érdemes elolvasnod az európai tartózkodásról, munkavállalásról és utazásról szóló cikkünket.

 

Ha meg akarod osztani a lakást másokkal, olyan lakótársakat keress, akiknek életstílusa illik a tiédhez (döntsd tehát el, hogy bulizós vagy tanulós fiatalokkal szeretnél-e együtt lakni). Érdemes megismerkedned a szomszédaiddal, már csak azért is, mert baj esetén sokat segíthetnek.

 

Légy körültekintő

Olyan lakást, illetve szobát bérelj, amelynek jó a fűtése és a szigetelése, és ahová sok természetes fény jut be. Ellenőrizd, hogy az ajtók jól zárnak-e, és hogy a lakás jó felszereltségi és műszaki állapotban van-e (például hogy kettős üvegezésűek-e az ablakok, az ablakkeretek műanyagból készültek-e stb.). Amikor beköltözöl, nézd meg, hol található a biztosítékszekrény, hogy tudd, hol keresd áramszünet esetén.

 

Olvasd el figyelmesen a bérleti szerződést, az apró betűt is. Nézz utána, hogy a lakbéren felül mennyi rezsit kell fizetned, hogy felmondhatod-e a bérletet a szerződés lejárta előtt, illetve hogy a bútorok jó állapotban vannak-e (ha a bútorozott ingatlan szerződésének szövege erre külön kitér). Ha érthetetlennek találod a jogi nyelvet, magyaráztasd el a szöveg homályos részeit, vagy kérj segítséget olyasvalakitől, akiben megbízol. Tájékozódj arról is, milyen jogok illetnek meg fogyasztóként.

 

Tarts rendet magad körül

Otthonod állapota egészségedre is hatással lehet. Porszívózz és takaríts rendszeresen, hogy megelőzd a légzési nehézségek kialakulását, és hetente legalább egyszer vidd le a szemetet (nézz utána, hogy lakóhelyeden mely napokon ürítik a kukákat). Amikor elmész otthonról, csukd be az ablakokat, és zárd be az ajtót. Bánj takarékosan az árammal és a vízzel, így a környezetet is véded.

Közzétéve: h., 09/11/2015 - 17:03


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!