Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Napuštanje doma

Napustiti dom po prvi put nije lako. Evo nekoliko osnovnih savjeta za izbjegavanje poteškoća.

Sukladno novijem istraživanju Eurostata većina mladih Europljana u dobi od 20 do 29 godina (55,6 %) još uvijek živi sa svojim roditeljima.

 

Kako pronaći smještaj

Ako stanuješ kod roditelja i planiraš se iseliti, pobrini se da tvoja stanarina za novi smještaj ne bude prevelika. Cijene smještaja znaju se uvelike razlikovati među zemljama (i gradovima), stoga provjeri cijene u Globalnom vodiču za nekretnine kako bi usporedio prosječne cijene smještaja u Europi. Eurostat raspolaže s nešto više općih statističkih podataka o smještaju u Europi.

 

Prilikom odabira gradske četvrti uzmi u obzir pitanje sigurnosti, udaljenosti do mjesta studiranja ili rada i prometnih veza. Ako razmišljaš o odlasku u inozemstvo, više korisnih savjeta možeš pronaći u ovom članku.

 

Ako planiraš smještaj dijeliti s drugim osobama, pokušaj pronaći osobe koje imaju slične navike (voliš zabave ili provodiš puno vremena učeći?). Upoznaj svoje susjede – mogu ti pomoći u slučaju bilo kakvih problema.

 

Uvijek provjeri dva puta

Provjeri ima li tvoja spavaća soba grijanje, dobru zvučnu izolaciju i dovoljno prirodnog svjetla. Provjeri mogu li se vrata sobe zaključati i jesu li instalacije u prostoriji dobre kvalitete (npr. PVC prozori s dvostrukim staklom). Kada se useliš potraži razvodnu kutiju s osiguračima u slučaju prekida električnog napajanja.

 

Pažljivo pročitaj ugovor, uključujući dijelove tiskane malim slovima. Provjeri uključuje li tvoja stanarina i režije, možeš li otići prije isteka ugovora i postoji li u stanu namještaj (ako se spominje u ugovoru) koji je u dobrom stanju. Ako ne razumiješ pravni jezik ugovora, traži objašnjenje ili se obrati nekomu od povjerenja. Pročitaj više o svojim pravima potrošača.

 

Čuvaj svoj dom

Stanje tvojeg doma može utjecati na tvoje zdravlje. Čisti i zrači redovito prostorije svojeg doma kako bi izbjegao probleme s disanjem i iznosi smeće najmanje jedanput tjedno (provjeri kojim se danima odvozi smeće u tvojem gradu). Kada izlaziš iz svojeg stana zatvori sve prozore i vrata i čuvaj okoliš izbjegavanjem nepotrebne potrošnje električne energije ili vode.

Objavljeno: pon, 09/11/2015 - 17:00


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!