Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Omilleen asumaan

Kotoa muuttaminen ei ole koskaan helppoa. Seuraavilla perusvinkeillä pääset alkuun.

Suurin osa 20–29-vuotiaista eurooppalaisista (55,6 %) asuu edelleen vanhempiensa luona, todettiin äskettäisessä Eurostat-kyselyssä.

 

Asunnon löytäminen

Kun suunnittelet kotoa muuttamista, varmista että asunnon vuokra on kohtuullinen. Vuokrat vaihtelevat huomattavasti eri maissa ja kaupungeissa. Voit tarkastella eurooppalaista vuokratasoa Global Property Guide -sivustolla. Myös Eurostatilla on yleisiä tilastoja asumisesta Euroopassa.

 

Kun valitset asuinaluetta, kiinnitä huomiota sen turvallisuuteen, etäisyyteen oppilaitoksesta tai työpaikasta sekä joukkoliikenteeseen. Jos suunnittelet muuttoa ulkomaille, löydät lisävinkkejä täältä.

 

Jos aiot muuttaa kimppakämppään, yritä löytää kavereiksi samanhenkisiä ihmisiä: pidätkö itse juhlimisesta vai haluatko keskittyä opiskeluun! Tutustu naapureihisi – he voivat auttaa sinua käytännön asioissa.

 

Arvioi asunto huolellisesti

Varmista, että makuuhuoneessa on hyvä lämmitys, riittävä eristys ja paljon luonnonvaloa. Tarkista, että ovissa on kunnon lukot ja ikkunat avautuvat ja sulkeutuvat kunnolla. Kun muutat, selvitä missä on asunnon sulaketaulu.

 

Lue vuokrasopimus huolellisesti läpi viimeistä kirjainta myöten. Tarkista, mitkä kulut eivät sisälly vuokrasopimukseen, ja se, voitko keskeyttää sopimuksen ennen sen päättymistä. Jos vuokraat kalustetun asunnon, tarkista huonekalujen kunto. Jos sopimusteksti on vaikeaselkoinen, pyydä vuokranantajalta selityksiä tai käy teksti läpi tuntemasi henkilön kanssa. Lue lisää oikeuksistasi kuluttajana.

 

Pidä huolta kodistasi

Kotisi kunto vaikuttaa terveyteesi. Siivoa ja imuroi säännöllisesti, niin vältät hengitysteiden ongelmat. Vie roskat säännöllisesti. Kun poistut, sulje kaikki ovet ja ikkunat, sammuta kaikki sähkölaitteet ja sulje vesihanat.

Julkaistu: Ma, 09/11/2015 - 16:56


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä