Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Μακριά από την οικογενειακή εστία

Η πρώτη φορά που φεύγει κάποιος από το σπίτι των γονιών του δεν είναι ποτέ εύκολη. Εδώ θα βρείτε μερικές βασικές συμβουλές για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηλικίας 20-29 ετών (55,6%) εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Eurostat.

 

Εύρεση στέγης

Αν ζείτε με τους γονείς σας, αλλά σκοπεύετε να βρείτε δικό σας σπίτι, βεβαιωθείτε ότι το ενοίκιο που σας ζητούν είναι λογικό. Οι τιμές των ενοικίων έχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις διάφορες χώρες (και πόλεις), γι' αυτό ρίξτε μια ματιά στον οδηγό «Global Property Guide» και συγκρίνετε τις μέσες τιμές ενοικίου στην Ευρώπη. Η Eurostat διαθέτει επίσης περισσότερες γενικές στατιστικές σχετικά με τη στέγαση στην Ευρώπη.

 

Όταν επιλέγετε γειτονιά, σκεφτείτε πόσο ασφαλής είναι, πόσο μακριά είναι η δουλειά ή η σχολή σας και ποια είναι τα διαθέσιμα μέσα συγκοινωνίας. Αν σκέφτεστε να εγκατασταθείτε στο εξωτερικό, ρίξτε μια ματιά σ' αυτό το άρθρο για περισσότερες συμβουλές.

 

Αν σκοπεύετε να συγκατοικήσετε, προσπαθήστε να βρείτε άτομα που έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής με τον δικό σας (σας αρέσουν τα πάρτυ ή προτιμάτε να περνάτε τον χρόνο σας διαβάζοντας;). Γνωρίστε τους γείτονές σας. Μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν αν κάτι πάει στραβά.

 

Ελέγξτε μια και δυο φορές

Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας έχει επαρκή θέρμανση και ηχομόνωση και άπλετο φυσικό φως. Ελέγξτε κατά πόσο οι πόρτες κλειδώνουν σωστά και αν τα κουφώματα είναι καλής ποιότητας (π.χ. παράθυρα με διπλά τζάμια PVC) και σε καλή κατάσταση. Όταν μετακομίσετε, εντοπίστε πού είναι ο γενικός διακόπτης του ρεύματος. Θα τον χρειαστείτε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

 

Διαβάστε το συμβόλαιο προσεκτικά, ακόμη και τα μικρά γράμματα. Ελέγξτε κατά πόσο στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνονται και οι λογαριασμοί, αν μπορείτε να φύγετε ακόμη και πριν από τη λήξη του συμβολαίου και εάν αν τα έπιπλα (αν αναφέρονται στο συμβόλαιο) βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αν δεν καταλαβαίνετε τους νομικούς όρους, ζητήστε διευκρινίσεις ή τη γνώμη κάποιου που εμπιστεύεστε. Μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτή.

 

Φροντίστε το νέο σας σπίτι

Η κατάσταση του σπιτιού σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Να το καθαρίζετε και να περνάτε ηλεκτρική σκούπα τακτικά για να αποφύγετε προβλήματα του αναπνευστικού, και να βγάζετε έξω τα σκουπίδια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (ενημερωθείτε για τις ημέρες αποκομιδής των σκουπιδιών στην πόλη σας). Να κλείνετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα όταν φεύγετε από το σπίτι και να προστατεύετε το περιβάλλον αποφεύγοντας τη σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 09/11/2015 - 16:29


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!