Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Državljanstvo EU: zavedaj se svojih pravic

© iStockphoto.com - Yuri_Arcurs
© iStockphoto.com - Yuri_Arcurs
Pridobitev državljanstva EU ne terja kakega posebnega truda: vsak državljan katere od držav članic EU je tudi državljan EU. V 28 državah članicah je tako skupaj več kot 500 milijonov državljanov EU. Toda kaj državljanstvo EU sploh pomeni?

Državljanstvo EU prinaša številne pomembne pravice. Nekatere, denimo svoboda gibanja, so očitne in se nam pogosto zdijo samoumevne. Druge zadevajo ugodnosti, ki v marsičem spremenijo naše vsakdanje življenje, denimo zmerne cene gostovanja v tujem mobilnem omrežju ali vračilo izdelkov iz spletnih nakupov. 

 

10 pravic, ki jih imamo kot državljani EU:

 

  1. Evropske in lokalne volitve: državljani EU, ki živijo v tuji državi EU, imajo pravico, da v tej državi pod enakimi pogoji kot državljani te države volijo in kandidirajo na evropskih parlamentarnih volitvah in lokalnih volitvah.
  2. Dejavno državljanstvo: državljani EU lahko uvedejo ali podprejo evropsko državljansko pobudo, s katero od Evropske komisije zahtevajo obravnavo določenega vprašanja; s peticijo Evropskemu parlamentu ali evropskemu varuhu človekovih pravic lahko opozorijo na nepravilnosti.
  3. Svoboda gibanja: državljani EU lahko živijo, študirajo, delajo povsod v Evropski uniji.
  4. Zdravstvena oskrba: državljani EU imajo pravico do zdravstvene oskrbe in načrtovanega zdravljenja v vseh državah EU. Varujejo jih tudi visoki standardi EU glede varnosti hrane.
  5. Pravice potrošnikov: državljani EU se lahko zanesejo na pošteno ravnanje, pred vsakim nakupom imajo pravico do popolnih in jasnih informacij o izdelku ali storitvi. Pravila EU nas varujejo pri spletnih nakupih, za urejanje morebitnih težav ponujajo različne rešitve, zagotavljajo varnost kupljenih izdelkov.
  6. Potovanje: pravice potnikov EU so zavarovane, zavarovani so tudi pri nakupu počitniških paketov, ob morebitnih težavah lahko za pomoč zaprosijo konzulat ali veleposlaništvo katerekoli države EU. Potniki z omejeno mobilnostjo imajo enake pravice kot vsi drugi potniki.
  7. Telekomunikacije: državljani EU imajo povsod v Evropski uniji pravico do uporabe kakovostne telekomunikacijske linije po poštenih cenah. Informacije ponudnikov morajo biti jasne in ažurne, tako da je mogoče zlahka primerjati njihove cene. Telekomunikacijski operater nam mora ponuditi jasno razumljivo pisno pogodbo. Pri zamenjavi operaterja nam ni treba spremeniti telefonske številke, za gostovanje v mobilnih omrežjih v vseh državah EU plačamo pošteno ceno.
  8. Čezmejna ločitev in razveza: jasni in predvidljivi pravni postopki določajo, v kateri državi bomo uredili ločitev in razvezo; sodno odločbo ene države morajo priznati in uveljaviti v vseh državah članicah EU.
  9. Pravice žrtev kaznivih dejanj in pošteno sojenje: posebne pravice varujejo državljane EU, ki so žrtve kaznivega dejanja, in jim zagotavljajo pošteno sojenje povsod v EU.
  10. Informacije in pomoč: državljani EU se lahko na institucije EU obrnejo v svojem jeziku in zaprosijo za informacije in pomoč.

 

Več informacij o pravicah državljanov EU ter o udejstvovanju v politikah EU boste našli na portalu o državljanstvu EU