Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Az uniós polgárokat megillető jogok

© iStockphoto.com - Yuri_Arcurs
© iStockphoto.com - Yuri_Arcurs
Az EU tagországainak állampolgárai egyúttal uniós polgárok is, vagyis az „uniós polgár” státusz automatikusan megilleti őket. Az Európai Unió 28 tagállamában összesen több mint 500 millió uniós polgár él. Vajon tudják-e, hogy milyen jogok illetik meg őket annak köszönhetően, hogy uniós polgároknak mondhatják magukat?

Uniós polgárként számos fontos joggal élhetünk. Ezek közül néhányat ma már szinte magától értetődnek veszünk. Példaként említhetjük a szabad mozgás jogát. Ezen túlmenően azonban sok más olyan jog is megillet minket, mely megkönnyíti mindennapi életünket. Így például jogunk van ahhoz, hogy elfogadható áron használjuk mobiltelefonunkat más EU-országokban, illetve hogy visszaküldjük a kereskedőnek az interneten vásárolt terméket. 

 

Az alábbiakban áttekintést adunk 10 fontos jogról, melyek minden uniós polgárt megilletnek:

 

  1. Európai parlamenti és helyhatósági választások: ha nem a hazádban, hanem egy másik EU-országban élsz, jogod van ahhoz, hogy lakhelyeden – az adott ország állampolgáraival azonos feltételek mellett – szavazz és jelöltként indulj az európai parlamenti és a helyhatósági választásokon.
  2. Jogalkotási javaslatok kezdeményezése, petíció benyújtása: ha azt szeretnéd, hogy az Európai Bizottság valamilyen területen jogalkotási javaslatot terjesszen elő, európai polgári kezdeményezést indíthatsz más uniós polgárokkal közösen, és csatlakozhatsz mások kezdeményezéseihez. Ha panaszt szeretnél tenni, petíciót nyújthatsz be az Európai Parlamentnek vagy az európai ombudsmannak.
  3. Szabad mozgás: EU-szerte bármelyik országban tanulmányokat folytathatsz, szakképzésben részesülhetsz és munkát vállalhatsz.
  4. Egészségügyi ellátás, élelmiszer-biztonság: tervezett és nem tervezett egészségügyi ellátást is igénye vehetsz más uniós országokban. Az EU szigorú élelmiszer-biztonsági előírásai Téged is védelmeznek.
  5. Fogyasztói jogok: jogod van ahhoz, hogy a kereskedők méltányos elbánásban, illetve – vásárlás előtt – teljes körű és közérthető tájékoztatásban részesítsenek. Ha online vásárolsz árut, fogyasztóvédelmi szabályok gondoskodnak a védelmedről, ha pedig vitád támad a kereskedővel, jogorvoslati lehetőségek állnak a rendelkezésedre. Az EU-ban ezen túlmenően szabályok garantálják a termékek biztonságosságát is.
  6. Utazás: az utasjogokat rögzítő uniós szabályok számodra is védelmet biztosítanak. Ennél is magasabb szintű védelemben részesülsz, ha szervezett utazáson veszel rész. Ha pedig a szükség úgy hozza, külföldi utadon bármelyik uniós ország helyi konzulátusán, illetve nagykövetségén segítséget kérhetsz. Ha csökkent mozgásképességű vagy fogyatékossággal élő személy vagy, a szabályok értelmében az utazás során sem érhet hátrányos megkülönböztetés.
  7. Távközlés: jogod van ahhoz, hogy tisztességes áron Unió-szerte bárhol jó minőségű vezetékes távközlési szolgáltatásokat vegyél igénybe. A szolgáltatóknak kötelességük átlátható és naprakész információkat a rendelkezésedre bocsátani, hogy fogyasztóként össze tudd hasonlítani az árakat. A telefontársaságnak egyértelmű információkat tartalmazó szerződést kell kötnie Veled írásban. Jogod van ahhoz, hogy szolgáltatót válts anélkül, hogy megváltozna a telefonszámod, továbbá ahhoz is, hogy tisztességes barangolási díjért használhasd mobiltelefonodat más EU-országokban.
  8. Több tagállamot érintő válási és különválási ügyek: egyértelmű és kiszámítható jogi eljárásokat vehetsz igénybe, ha elválsz, vagy különválsz házastársadtól, és az ügy több tagállamot érint. Megválaszthatod, melyik országban kívánsz az ügyben eljárni, és arról is könnyebben gondoskodhatsz, hogy az ítéletet más EU-országban is elismerjék és érvényre juttassák.
  9. A bűncselekmények áldozatait megillető jogok – a tisztességes eljáráshoz való jog: ha bűncselekményt követnek el ellened, jogi biztosítékok gondoskodnak védelmedről. Ha pedig bíróság elé kerül az ügyed, EU-szerte megillet a tisztességes eljáráshoz való jog.
  10. Tájékoztatás és iránymutatás: jogod van ahhoz, hogy anyanyelveden kérdést vagy kérést intézz az uniós intézményekhez és szervekhez, és hogy tájékoztatásban és segítségben részesülj.

 

Ha további információkat szeretnél olvasni arról, milyen jogok illetnek meg uniós polgárként, és arról, hogyan tudsz szerepet vállalni az európai politikai életben, látogass el az uniós polgárság témájával foglalkozó portálra

Közzétéve: sze., 18/03/2015 - 15:30


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!