Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Građanstvo EU-a: saznajte koja su vaša prava

© iStockphoto.com - Yuri_Arcurs
© iStockphoto.com - Yuri_Arcurs
Nije potrebno mnogo truda da biste postali građani EU-a-; svi koji imaju državljanstvo jedne od država članica ujedno su i građani EU-a. Više od 500 milijuna osoba iz 28 zemalja građani su EU-a, no što zapravo građanstvo EU-a znači?

Građanstvo EU-a obuhvaća niz važnih prava. Neka od njih, poput slobode kretanja, često se uzimaju zdravo za gotovo, ali postoje prava koja mogu utjecati na naš svakodnevni život, poput prihvatljivih cijena roaminga ili povratka robe kupljene putem interneta. 

 

U nastavku je popis 10 prava koje imate kao građani EU-a:

 

  1. Europski i lokalni izbori: ako živite u drugoj državi članici imate pravo glasa i kandidiranja na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima uz jednake uvjete kao državljani te zemlje.
  2. Neka se vaš glas čuje: možete pokrenuti ili podržati europsku građansku inicijativu kojom se od Komisije može zatražiti da uvrsti određena pitanja u svoj raspored te se možete obratiti Europskom parlamentu ili europskom ombudsmanu ako želite podnijeti pritužbu.
  3. Slobodno kretanje: možete se osposobljavati, studirati ili raditi bilo gdje u EU-u.
  4. Zdravstvena zaštita: imate pravo na zdravstvenu zaštitu i na odabir planiranog liječenja u bilo kojoj državi članici. Možete računati i na visoke standarde sigurnosti hrane EU-a.
  5. Prava potrošača: možete se osloniti na pošteno postupanje te dobiti jasne i potpune informacije prije kupnje. Zaštićeni ste pri kupnji na internetu. Postoje načini rješavanja problema ako nešto pođe po zlu i postoje pravila o sigurnosti proizvoda.
  6. Putovanje: zaštićeni ste nizom prava putnika, imate pravo na dodatnu zaštitu ako kupujete paket-aranžmane i, ako je potrebno, možete zatražiti pomoć u konzulatu ili ambasadi bilo koje države članice. Ako ste osoba s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću, trebali biste moći putovati bez diskriminacije.
  7. Telekomunikacije: imate pravo na kvalitetnu fiksnu telefonsku liniju za prihvatljivu cijenu bilo gdje u EU-u. Operateri moraju dati transparentne i ažurirane informacije da možete jednostavno usporediti cijene. Vaša telefonski operater mora vam dati jasno napisan ugovor; možete promijeniti telefonskog operatera i zadržati isti broj telefona te plaćati pristupačnu cijenu za roaming bilo gdje u Europi.
  8. Prekogranični razvodi i rastave: možete računati na jasne i predvidljive pravne postupke pri odabiru zemlje u kojoj pokrećete razvod ili rastavu i vaša se presuda može lakše priznati i provesti u drugoj državi članici.
  9. Prava žrtava kaznenih djela i pošteno suđenje: ako ste žrtva kaznenog djela imate pravo na posebne zaštitne mjere i možete računati na pošteno suđenje bilo gdje u EU-u.
  10. Informacije i smjernice: možete stupiti u kontakt s tijelima EU-a na vlastitom jeziku i dobiti informacije i pomoć.

 

Za više informacija o vašim pravima kao građanina EU-a i o tome kako se uključiti u politike EU-a, posjetite Portal građanstva EU-a

Objavljeno: sri, 18/03/2015 - 15:28


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!