Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Prava potrošača – znaš li koja su tvoja prava?

A picture
© fotolia.com - Art Allianz
Pravo Europske unije daje svim Europljanima određena prava potrošača. Kako bi mogao osigurati poštovanje svojih prava, moraš znati o kojim pravima se radi.

Prava potrošača u EU-u odnose se na ugovore, hranu, zdravlje, prava na internetu i druga područja. Kada sljedeći put kupiš neispravan proizvod iz neke druge države EU-a ili tvoj let bude odgođen ili otkazan, možeš saznati koja su tvoja prava te pročitati nešto o drugim slučajevima na ove dvije web stranice:
 

 

EU consumer policy explained in 3 minutes

 

Pomoć i savjeti

Michel, koji živi u Francuskoj, naručio je digitalni fotoaparat s njemačke web stranice. Platio je 300 EUR predujma za fotoaparat i onda je obaviješten da je prodavač fotoaparat poslao poštom. Međutim, novi fotoaparat nikad nije stigao. Michel se pokušao trgovcu obratiti nekoliko puta, ali kada nije dobio nikakav odgovor, obratio se za pomoć Europskom potrošačkom centru (ECC) u Francuskoj. Francuski ECC  povezao se putem interneta s njemačkim potrošačkim tijelom koje se moglo obratiti izravno prodavaču. Budući da prodavač nije imao dokaz o plaćenoj poštarini, morao je Michelu poslati novi fotoaparat.
 

Ako imaš sličnih problema, široka mreža Europskih potrošačkih centara (ECC-Net) nudi ti besplatnu pomoć i savjete potrošačima. Pomoć možeš dobiti putem interneta ili u svojoj zemlji jer Europski potrošački centar postoji u svakoj državi EU-a (i u Norveškoj i Islandu).
 

Pročitaj više o tome

Ako želiš naučiti više o svojim pravima, Dolceta nudi module na internetu o ljudskim pravima, uslugama, sigurnosti proizvoda, održivoj potrošnji i financijskim uslugama.

 

Dnevnik Europe daje ti informacije o institucijama EU-a i pitanjima, kao što su zdravlje i zaštita potrošača, studiranje u inozemstvu itd.

Objavljeno: pet, 14/02/2014 - 14:07


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!