Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Znaš li koja su tvoja temeljna prava?

The 30 Articles of Human Rights

Ljudska prava pripadaju svima, bez obzira na državljanstvo, mjesto boravišta, nacionalno ili etničko podrijetlo, boju kože, vjeru, seksualnu orijentaciju, jezik ili druge kriterije.

Ta su prava propisana u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, koja je odobrena prije više od 60 godina. Deklaraciju treba pročitati. Biti svjestan ljudski prava prvi je korak prema njihovu promicanju i zaštiti. 
 

Opću deklaraciju prihvatile su gotovo sve zemlje i najprevođeniji je dokument na svijetu. Deklaracija je dostupna na više od 380 jezika i dijalekata.


Dan ljudskih prava

Opća deklaracija donesena je 10. prosinca 1948. i od tada se taj dan u cijelom svijetu obilježava kao Dan ljudskih prava. Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava igra važnu ulogu u koordinaciji napora za Dan ljudskih prava.
 

Rad za ljudska prava

Amnesty International štiti ljude u cijelom svijetu čija su ljudska prava ugrožena. Možeš pomoći tako da im se sam pridružiš. Kao član, primat ćeš e-poštu o kampanjama za ljudska prava i prilikama za djelovanje. Možeš postati i volonter i podržati lokalne inicijative. Saznaj postoji li  ured Amnesty Internationala u tvojoj regiji.

Ako te zanima karijera u području ljudskih prava, organizacija Human Rights Watch nudi prilike za stažiranje (u većini slučajeva neplaćeno) u brojnim svojim uredima u cijelom svijetu. Samo potraži radno mjesto koje ti se čini najprivlačnijim i prijavi se.

Objavljeno: pet, 14/02/2014 - 14:00


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!