Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Je li ravnopravnost spolova stvarnost?

A picture
© shutterstock.com - Aaron Amat
Čak i danas, u 21. stoljeću, još uvijek postoji neravnopravnost između muškaraca i žena, posebno na tržištu rada. Žene u Europskoj uniji u prosjeku zarađuju 17% manje od muškaraca.

EU je posljednjih desetljeća ostvario znatan napredak prema ostvarivanju ravnopravnosti spolova: sada radi više žena i imaju bolji pristup obrazovanju i osposobljavanju. Europska komisija pomogla je u promicanju ravnopravnosti spolova strategijom za ravnopravnost između muškaraca i žena.

 

Close the gender pay gap

 

 

Dan jednakih plaća

Prvi europski Dan jednakih plaća obilježen je u ožujku 2011. u cilju podizanja svijesti o razlici u plaćama između muškaraca i žena. Prosječna žena zaradila bi koliko i muškarac u čitavoj 2010. godini tek 5. ožujka odnosno 64 dana kasnije. Dan jednakih plaća obilježava se svake godine već par godina u mnogim europskim zemljama.
 

Europski Dan jednakih plaća podsjeća nas na to koliko moramo raditi na tome da uklonimo razliku u plaćama između muškaraca i žena”, rekla je Viviane Reding (potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe), koja je obećala da će raditi s vladama EU-a, poduzećima i sindikatima „kako jednog dana više ne bismo trebali Dan jednakih plaća da obilježimo razlike u zaradi između muškaraca i žena.“
 

Izračunajte razliku u plaćama između muškaraca i žena u svom poslu.

 

Dobiti pomoć

Jeste li ikada imali osjećaj da niste dobili posao zbog svog spola? Ili ste doživjeli da prema nekome postupaju nepravedno zbog spola? Obratite se svom nacionalnom tijelu za ravnopravnost spolova i saznajte kako vam zakonodavstvo EU-a može pomoći.
 

Ako razmišljate o tome da osnujete poduzeće, inicijativa Ravnopravnost se isplati može vam pomoći da pronađete potencijalne zaposlenike među ženama na tržištu rada s vještinama koje su vam potrebne. Ona vam pruža i načine za razmjenu dobre prakse u privlačenju, zadržavanju i razvoj najtalentiranijih radnika i za smanjenje razlike u plaćama među spolovima.