Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Kako dokazati poznavanje stranih jezika

Učenjem jezika obogaćujete svoju kulturnu svijest i proširujete vidike, ali ako naučeno certificirate, možete i poboljšati svoj životopis. Otkrijte koji su certifikati široko prihvaćeni i kako ih možete dobiti.

Što je ZEROJ?

 

Zajednički europski referentni okvir za jezike (ZEROJ) (poučavanje, učenje, ocjenjivanje) uspostavljen je kao osnova za znanje stranog jezika. Koristi se u Europi, ali i na drugim kontinentima te je dostupan na 39 jezika.

 

Tim se referentnim okvirom ocjenjuje znanje stranog jezika na šest različitih razina, na kojima se temelje i službeni jezični ispiti:

  • A1 i A2 – osnovna razina
  • B1 i B2 – srednja razina
  • C1 i C2 – napredna razina

 

Dokazivanje znanja

 

Ispit kojim dokazujete svoje znanje jezika možete položiti na gotovo svakom jeziku. Poslodavci veoma cijene jezične certifikate, a traži ih i većina sveučilišta za studiranje u inozemstvu (obično se traži barem razina B2).

 

Možete provjeriti koji je službeni institut za jezik koji vas zanima. Neki su od njih, primjerice, British Council za engleski, Institut Français za francuski ili Instituto Cervantes za španjolski. U tim ćete institutima saznati koje certifikate možete dobiti, kakva je struktura ispita, koje su pristojbe i kad se ispiti održavaju.

 

Da biste na ispitu postigli najbolji uspjeh, trebate posvetiti pozornost pripremi svakog pojedinog dijela. Neki ljudi pohađaju poseban tečaj, ali ako za to nemate vremena ili financijskih sredstava, ne brinite: postoje razni načini da se samostalno pripremite i provjerite svoje znanje za ispite.

 

Jezična putovnica Europass

 

Neko ste vrijeme živjeli u inozemstvu i razumijete strani jezik, ali ga ne znate pisati? Jezična putovnica Europass nije službeni dokument, ali može uključivati kompetencije stečene u okviru ili izvan formalnog obrazovanja. Ovdje, kroz zajednički europski referentni okvir, možete jasno predstaviti svoje znanje jezika, na način koji će biti usporediv i na međunarodnoj razini. 

Objavljeno: pon, 01/08/2016 - 15:19


Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!