Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Πώς μπορείτε να αποδείξετε τις γνώσεις ξένης γλώσσας

Μαθαίνοντας ξένες γλώσσες δεν διευρύνετε μόνο τις πολιτισμικές σας γνώσεις και τους ορίζοντές σας, αλλά εμπλουτίζετε επίσης το βιογραφικό σας σημείωμα όταν οι γνώσεις σας είναι πιστοποιημένες. Μάθετε ποια πιστοποιητικά είναι ευρύτερα αποδεκτά και πώς μπορείτε να τα αποκτήσετε.

Τι είναι το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τα Γλωσσικά Προσόντα;

 

Το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τα Γλωσσικά Προσόντα (Common European Framework of Reference for languages - CEFR) (διδασκαλία, μάθηση, αξιολόγηση) δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει ένα πλαίσιο αναφοράς σε θέματα γλωσσικής επάρκειας. Χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους και είναι διαθέσιμο σε 39 γλώσσες.

 

Αυτό το πλαίσιο αναφοράς προβλέπει έξι διαφορετικά επίπεδα γλωσσικής επάρκειας και οι επίσημες γλωσσικές εξετάσεις βασίζονται στα επίπεδα αυτά:

  • A1 και A2 - Βασικό επίπεδο
  • B1 και B2 – Ενδιάμεσο επίπεδο
  • C1 και C2 – Προχωρημένο επίπεδο

 

Πώς να αποδείξετε τις γνώσεις σας

 

Μπορείτε να πάρετε μέρος σε εξετάσεις για να αποδείξετε τη γνώση σχεδόν οποιασδήποτε γλώσσας: τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους εργοδότες και ζητούνται από την πλειονότητα των πανεπιστημίων για σπουδές στο εξωτερικό (συνήθως απαιτείται τουλάχιστον το επίπεδο Β2).

 

Μπορείτε ακόμη να επικοινωνήσετε με το επίσημο ινστιτούτο της γλώσσας που σας ενδιαφέρει.  Για παράδειγμα, με το British Council για τα αγγλικά, με το Institut Francais για τα γαλλικά ή με το Instituto Cervantes για τα ισπανικά. Εκεί μπορείτε να ενημερωθείτε για τα πιστοποιητικά που μπορείτε να λάβετε, τη δομή των εξετάσεων, τα εξέταστρα και τις ημερομηνίες διενέργειας των εξετάσεων.

 

Για να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, οι υποψήφιοι πρέπει να προετοιμαστούν για όλες τις θεματικές ενότητες που εξετάζονται. Ορισμένα άτομα παρακολουθούν ειδικά μαθήματα, αλλά να μην απογοητεύεστε αν δεν διαθέτετε χρόνο ή οικονομικούς πόρους: υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προετοιμαστείτε μόνοι σας και να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας πριν από τις εξετάσεις.

 

Διαβατήριο Γλωσσομάθειας Europass

 

Έχετε ζήσει κάποιο διάστημα στο εξωτερικό και κατανοείτε μια ξένη γλώσσα, αλλά δεν μπορείτε να γράψετε σε αυτή; Το Διαβατήριο Γλωσσομάθειας Europass δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο, αλλά μπορεί να αναφέρει δεξιότητες που αποκτήθηκαν είτε εντός είτε εκτός της τυπικής εκπαίδευσης. Μέσω του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς, μπορείτε να παρουσιάσετε τη γλωσσική σας επάρκεια εδώ με σαφή τρόπο και συγκρίσιμο σε διεθνές επίπεδο. 

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 01/08/2016 - 15:07


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!