Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Een verblijfsvergunning om in Europa te studeren

Dina Filipovic werd 29 jaar geleden geboren in Derventa, in Bosnië en Herzegovina. Ze behaalde een masterdiploma in Oostenrijk en werkt nu in Brussel. Ontdek hier hoe ze als studente een verblijfsvergunning kreeg.

 "Na mijn bachelor in de economie in Sarajevo ontdekte ik op een onderwijsbeurs een aantal interessante Europese studieprogramma's. Mijn oog viel op een master in boekhoudkundig en financieel beheer in Oostenrijk. Ik schreef me in, en na een online sollicitatiegesprek werd ik tot de opleiding toegelaten."

 

Dat was het begin van Dina's avontuur in het buitenland. Na haar toelating tot een instelling voor hoger onderwijs in de Schengenzone was de volgende stap het behalen van haar verblijfsvergunning voor studenten.

"Ik trok naar de Oostenrijkse ambassade in Sarajevo om mijn verblijfsvergunning aan te vragen, maar omdat ik midden juli werd toegelaten en de lessen al in september begonnen, werd mij aangeraden om de vergunning rechtstreeks aan te vragen bij de Oostenrijkse immigratiedienst", vertelt Dina. "Met mijn paspoort" reisde ik in september naar Oostenrijk en vroeg daar mijn verblijfsvergunning aan. Na anderhalve maand had ik de vergunning op zak."

 

Om als student je verblijfsvergunning te krijgen, moet je de toelatingsbrief van je gastinstelling kunnen tonen en bewijzen dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een van die voorwaarden is dat je genoeg geld hebt om je verblijfskosten te betalen. "Je kunt dit aantonen met een bewijs van studiebeurs of een contract, maar ook via een bankafschrift of eventueel de naam van de persoon die zal instaan voor je verblijfskosten. Je moet met andere woorden kunnen bewijzen dat je in je levensonderhoud zult kunnen voorzien."

 

Daarnaast heb je mogelijk ook andere documenten nodig, afhankelijk van je gastland. "In mijn geval moest ik ook in Oostenrijk een ziekteverzekering hebben, dus sloot ik er een af bij een plaatselijke verzekeraar."

 

De verblijfsvergunning voor studenten is een jaar geldig en kan worden hernieuwd zolang je aan de voorwaarden blijft voldoen. "Ik raad echt iedereen aan om naar het buitenland te gaan", vertelt Dina. "Je krijgt er veel kansen om jezelf te ontwikkelen, vooral op professioneel vlak. Door de kennis, ervaring en de nieuwe kijk die je in het buitenland krijgt te delen met jouw familie en je eigen land, worden ook zij vooruitgeholpen."

Gepubliceerd: Do, 30/06/2016 - 15:49


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!