Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Tanulmányi célú tartózkodási engedély megszerzése Európában

A 29 éves Dina Filipovic a bosznia-hercegovinai Derventában született. A mesterképzést Ausztriában végezte el, jelenleg pedig Belgiumban, Brüsszelben dolgozik. Az alábbiakban arról lesz szó, hogy miképpen szerezte meg a tanulmányi célú tartózkodási engedélyt.

 „Miután elvégeztem a közgazdaságtan alapképzési szakot Szarajevóban, egy oktatási vásáron érdekes európai tanulmányi programokra bukkantam. Legjobban egy osztrák egyetemen meghirdetett ellenőrzési, számviteli és pénzgazdálkodási mesterképzés tetszett meg. Jelentkeztem, majd részt vettem egy online interjún. Felvettek.”

 

Ezzel elkezdődött Dina külföldi kalandja. Ha valaki felvételt nyer a schengeni térség valamelyik felsőoktatási intézményébe, a következő lépés a tanulmányi célú tartózkodási engedély megszerzése.

 

„Elmentem a szarajevói osztrák nagykövetségre, ahol azt a tanácsot kaptam, hogy mivel az egyetem szeptemberben kezdődik (engem pedig július közepén vettek fel), inkább közvetlenül az osztrák bevándorlási hivatalban próbálkozzak” – meséli Dina. „Szeptemberben útlevéllel Ausztriába utaztam, és ott kérvényeztem tanulmányi célú tartózkodási engedélyt. Másfél hónap múlva meg is kaptam.”

 

A tanulmányi célú tartózkodási engedély megszerzésének feltétele, hogy a hallgató fel tudja mutatni a fogadó egyetem felvételi igazolását, és eleget tegyen bizonyos követelményeknek. Bizonyítania kell többek között, hogy rendelkezik annyi pénzzel, amelyből fedezni tudja az ott-tartózkodás során felmerülő megélhetési költségeit. „Ezt többféleképpen is meg lehet tenni: a hallgató igazolhatja, hogy ösztöndíjat kap, vagy hogy a munkája mellett dolgozni fog, bemutathatja a bankszámláját, bizonyítva, hogy elegendő pénz van rajta, vagy megnevezhet egy olyan személyt, aki állni fogja a megélhetési költségeit. Más szóval: be kell bizonyítania, hogy fedezni tudja saját kiadásait.”

 

Célországtól függően más dokumentumokra is szükség lehet. „Az én esetemben az osztrák hatóságok azt is előírták, hogy betegbiztosítással kell rendelkeznem, ezért biztosítást kötöttem egy helyi társaságnál.”

 

A tanulmányi célú tartózkodási engedély egy évig érvényes. Ha birtokosa megfelel a vonatkozó feltételeknek, az engedély meghosszabbítható. „Mindenkinek ajánlom a külföldi tapasztalatszerzést” – mondja Dina. „Az ilyen helyzetekben az embernek több lehetősége van arra, hogy fejlessze önmagát, különösen szakmai értelemben. Arról nem is beszélve, hogy az így megszerzett ismereteket, tapasztalatokat másokkal megosztva családtagjainknak és hazánknak is a hasznára tudunk lenni.”

Közzétéve: csü., 30/06/2016 - 15:32


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!