Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Πώς να λάβετε άδεια παραμονής για σπουδές στην Ευρώπη

Η Dina Filipovic είναι 29 ετών και γεννήθηκε στην πόλη Derventa (Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Σήμερα εργάζεται στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αυστρία. Δείτε πώς απέκτησε άδεια παραμονής για σπουδές.

«Αφού έλαβα πτυχίο οικονομικών στο Σεράγεβο, επισκέφθηκα μια έκθεση εκπαιδευτικού περιεχομένου και βρήκα ορισμένα ενδιαφέροντα προγράμματα για σπουδές στην Ευρώπη. Την προσοχή μου τράβηξε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αυστρία για τον έλεγχο, τη λογιστική και τη χρηματοοικονομική διαχείριση. Υπέβαλα αίτηση και, μετά από συνέντευξη μέσω διαδικτύου, έγινα δεκτή».

 

Αυτό ήταν απλά η αρχή της εμπειρίας της Dina στο εξωτερικό. Το επόμενο βήμα μετά την είσοδο σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον χώρο Σένγκεν ήταν η απόκτηση άδειας παραμονής για σπουδές.

 

«Πήγα στην πρεσβεία της Αυστρίας στο Σεράγεβο για να ζητήσω την άδεια αυτή, αλλά, δεδομένου ότι είχα γίνει δεκτή στα μέσα Ιουλίου και τα μαθήματα άρχιζαν τον Σεπτέμβριο, με συμβούλεψαν να κάνω αίτηση στην αρμόδια για τη μετανάστευση αρχή στην Αυστρία», λέει η Dina. «Πήγα στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο με το διαβατήριό μου και έκανα αίτηση για άδεια παραμονής λόγω σπουδών κατευθείαν εκεί. Την έλαβα μετά από ενάμιση μήνα».

 

Εκτός από την επιστολή αποδοχής σας από το πανεπιστήμιο υποδοχής, για να λάβετε τη συγκεκριμένη άδεια θα πρέπει να αποδείξετε ότι πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι ότι πρέπει να έχετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε τα έξοδα διαβίωσης κατά τη διάρκεια της διαμονής σας. «Αυτό μπορεί να γίνει με απόδειξη του ότι έχετε υποτροφία ή θέση εργασίας, αλλά και με τραπεζικό λογαριασμό που να δείχνει ότι έχετε ένα ορισμένο χρηματικό ποσό στην τράπεζα, ή με αναφορά του ονόματος προσώπου που θα σας δίνει τα χρήματα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αποδείξετε ότι είστε σε θέση να καλύψετε τα έξοδά σας.

 

Επιπλέον, ανάλογα με τη χώρα, μπορεί να χρειαστείτε και άλλα έγγραφα. «Στην περίπτωσή μου στην Αυστρία, χρειάστηκα επίσης ασφάλιση υγείας, και έτσι ασφαλίστηκα σε μια ασφαλιστική εταιρεία εκεί».

 

Η άδεια παραμονής για σπουδές διαρκεί ένα έτος και μπορεί να ανανεωθεί εφόσον εξακολουθείτε να πληροίτε τις αναγκαίες προϋποθέσεις. «Συνιστώ πραγματικά στον καθένα να πάει για σπουδές στο εξωτερικό», λέει η Dina. «Έχεις περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη, ιδίως από επαγγελματική άποψη, και μπορείς επίσης να βοηθήσεις την οικογένειά σου και τη χώρα σου ανταλλάσσοντας γνώσεις, εμπειρίες και μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων».

Δημοσιεύθηκε: Πε, 30/06/2016 - 15:08


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!