Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Получаване на разрешение за пребиваване за учене в Европа

Дина Филипович е родена в Дервента (Босна и Херцеговина) преди 29 години. В момента работи в Брюксел, Белгия, след като е завършила магистратура в Австрия. Научете как е получила разрешение за пребиваване на студент.

 „След като придобих бакалавърска степен по икономика в Сараево, на едно образователно изложение открих интересни програми за обучение в Европа. Хареса ми една магистърска програма по контрол, счетоводство и финансово управление в Австрия. Кандидатствах и бях приета след онлайн интервю“.

 

Това е само началото на преживяванията на Дина в чужбина. След като била приета във висше учебно заведение в Шенгенското пространство, тя трябвало да получи разрешение за пребиваване на студент.

 

„Отидох в посолството на Австрия в Сараево, за да поискам това разрешение, но тъй като ме приеха в средата на юли, а лекциите започваха през септември, ми препоръчаха да подам заявление направо в имиграционната служба в Австрия“, обяснява Дина. „Пътувах за Австрия през септември с моя паспорт и подадох заявление за разрешение за пребиваване на студент направо там. Получих го след месец и половина“.

 

Освен че трябва да разполагате с писмо за приемане от приемащия университет, за да получите разрешение за пребиваване на студент трябва да отговаряте и на определени условия.

 

Едно от тях е да разполагате с достатъчно средства, за да се издържате по време на вашия престой. „Можете да направите това, като докажете, че имате стипендия или работа, а също така и чрез банково извлечение, показващо, че разполагате с известна сума пари в банката, или като посочите лице, които ще осигурява издръжката ви. С други думи, трябва да покажете, че ще можете да посрещнете разходите си“.

 

В допълнение към това, в зависимост от страната, може да са ви нужни и други документи. „В моя случай имах нужда и от здравна осигуровка, така че се застраховах в австрийска здравноосигурителна каса“.

 

Разрешението за пребиваване на студент има срок от една година и може да бъде подновено, ако вие продължавате да отговаряте на необходимите условия. „Наистина препоръчвам на всеки да отиде в чужбина“, казва Дина. „Имате повече възможности за личностно развитие, особено в професионален план, а по този начин можете да помогнете на семейството и страната си, като споделяте своите знания, опит и различна гледна точка“.

Публикувана на: четв, 30/06/2016 - 14:47


Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!