Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Iz Srbije u Japan preko programa Erasmus Mundus

Nakon završetka preddiplomskog studija robotike na Sveučilištu u Novom Sadu (Srbija), Nemanja Raičević odlučio se prijaviti na diplomski studij u okviru programa Erasmus Mundus. Sada je na doktorskom studiju na sveučilištu Imperial College u Londonu. Saznajte više o njegovom iskustvu.

Zašto si se odlučio prijaviti na diplomski studij u okviru programa Erasmus Mundus?

Nemanja. – Htio sam ići na diplomski studij u inozemstvo jer sam želio studirati određeno područje robotike koje se ne može studirati u Srbiji, a želio sam steći i malo međunarodnog iskustva. Na internetskom portalu Mastersportal pronašao sam Europski diplomski studij napredne robotike (EMARO) u okviru programa Erasmus Mundus. Svidio mi se kurikulum i odlučio sam se prijaviti.

 

Kakav je bio postupak odabira za taj diplomski studij?

Nemanja. – Poslao sam obrazac za prijavu, svoje ocjene i pisma preporuke. U taj program možete biti primljeni uz stipendiju ili bez nje, a ja sam u Srbiji imao dobre ocjene pa sam je dobio. Budući da se radi o združenom diplomskom studiju, možete odabrati u kojoj od četiri zemlje želite studirati. Ja sam odabrao prvu godinu na Sveučilištu u Genovi (Italija), a drugu u Nantesu (Francuska). Osim toga, na drugoj godini imate mogućnost pisati diplomski rad u jednoj od partnerskih institucija u Aziji. Ja sam se prijavio i primljen sam na Sveučilište Keio u Tokiju pa sam tako pet mjeseci studirao i u Japanu.

 

Koje si razlike primijetio između studija u Srbiji i na stranim sveučilištima?

Nemanja. – Kvaliteta studija bila je dobra i na mojem matičnom sveučilištu i na stranima. Međutim, primjerice, na Sveučilištu u Genovi radili smo s boljom opremom jer je to sveučilište u boljoj financijskoj situaciji. S druge strane, studij je bio organiziran tako da studenti imaju više slobode. Primjerice, dobili smo matematički zadatak koji smo trebali riješiti i morali smo pronaći načine da to učinimo. Studenti su radili u skupinama i pomagali jedni drugima. To mi je, među ostalim, pomoglo da naučim talijanski.

 

Je li ti taj diplomski studij bio koristan za karijeru?

Nemanja.– Jest. Diplomski rad napisao sam u Tokiju na temu mobilne robotike i želio sam i dalje raditi u tom području. Nema baš mnogo mjesta gdje se to može studirati. Jedno je od njih Imperial College u Londonu (Ujedinjena Kraljevina) pa sam se ondje prijavio za doktorski studij te sam i primljen. Tu trenutačno i studiram.

 

Bi li preporučio to iskustvo i drugim mladima?

Nemanja. – Svakako! To me iskustvo jako promijenilo; ono uvelike doprinosi osobnom razvoju. Osim jezika koje naučiš, dolaskom u kontakt s različitim kulturama neke stvari počinješ gledati iz drugog kuta i više kritički razmišljaš. Mislim da bi to svatko trebao iskusiti bar jednom u životu. 

Objavljeno: pet, 24/06/2016 - 12:20


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!