Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Serbiasta Japaniin Erasmus Mundus -ohjelman kautta

Nemanja Racievic päätti hakea Erasmus Mundus -maisterikurssille suoritettuaan alemman korkeakoulututkinnon robotiikan alalla Novi Sadin yliopistossa Serbiassa. Nyt hän suorittaa tohtorintutkintoa Lontoon Imperial Collegessa. Lue lisää hänen kokemuksistaan.

Miksi päätit hakea Erasmus Mundus -maisterikurssille?

Nemanja: – Halusin lähteä suorittamaan maisteriopintoja ulkomaille, koska halusin opiskella tiettyä robotiikan osa-aluetta, jota ei voi opiskella Serbiassa, ja koska halusin saada hieman kansainvälistä kokemusta. Löysin Mastersportal-internetsivustolta Erasmus Mundus -maisteriohjelman European Master in Advanced Robotics (EMARO), joka on erikoistunut kehittyneeseen robotiikkaan. Opetussuunnitelma vaikutti hyvältä, joten päätin hakea koulutukseen.

 

Millainen tämän maisteriohjelman hyväksymisprosessi on?

Nemanja: – Lähetin hakemuslomakkeen, arvosanani sekä suosituskirjeet. Tähän ohjelmaan voidaan hyväksyä joko apurahalla tai ilman, mutta minulla oli hyvät arvosanat Serbiassa, joten sain apurahan. Koska kyseessä on yhteinen maisteriohjelma (Joint Master Degree), opiskelija voi valita enintään neljä maata, joissa haluaa opiskella. Päätin opiskella ensimmäisen vuoden Genovan yliopistossa Italiassa ja toisen Nantesissa, Ranskassa. Lisäksi toisen vuoden aikana on mahdollista kirjoittaa opinnäytetyötä yhdessä ohjelman kumppanioppilaitoksista Aasiassa. Hain Keion yliopistoon Tokioon ja minut hyväksyttiin sinne, joten opiskelin myös viisi kuukautta Japanissa.

 

Mitä eroja huomasit Serbiassa ja ulkomaisessa yliopistossa opiskelemisen välillä?

Nemanja: – Opintojen laatu oli hyvä sekä omassa yliopistossani että ulkomaisissa yliopistoissa. Kuitenkin esimerkiksi Genovan yliopistossa meillä oli paremmat työvälineet, koska yliopisto saa enemmän rahoitusta. Toisaalta siellä opiskeleminen oli itsenäisempää. Meille saatettiin antaa vaikkapa matemaattinen ongelma ratkaistavaksi, ja meidän piti itse keksiä siihen ratkaisu. Opiskelijat työskentelivät ryhmissä ja tukivat toisiaan. Tämä auttoi minua myös oppimaan italiaa.

 

Oliko maisteriohjelmasta hyötyä urasi kannalta?

Nemanja: – Kyllä. Kirjoitin opinnäytetyöni Tokiossa mobiilirobotiikasta ja halusin jatkaa saman aiheen parissa. Mobiilirobotiikkaa ei voi opiskella kovin monessa paikassa. Yksi oppiainetta tarjoavista yliopistoista on Imperial College Lontoossa, joten hain sinne suorittamaan tohtoriohjelmaa ja pääsin sisään. Opiskelen nykyään täällä.

 

Suosittelisitko kokemusta muille nuorille?

Nemanja: – Ehdottomasti! Kokemus muutti minua paljon. Ulkomailla opiskelemalla on mahdollista kehittää itseään todella paljon enemmän. Vieraiden kielten oppimisen lisäksi muihin kulttuureihin tutustuminen saa näkemään asiat uudesta näkökulmasta ja olemaan kriittisempi. Mielestäni jokaisen pitäisi lähteä ulkomaille opiskelemaan ainakin kerran elämässään. 

Julkaistu: Pe, 24/06/2016 - 12:15


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä