Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

От Сърбия до Япония с помощта на „Еразмус Мундус“

След като завършва бакалавърската си степен по роботика в университета в Нови сад (Сърбия), Неманя Рачиевич решава да кандидатства за магистратура по „Еразмус Мундус“. В момента той учи в Imperial College в Лондон за докторска степен. Научете повече за преживяното от Неманя Рачиевич.

Защо реши да кандидатстваш за магистърски курс по „Еразмус Мундус“?

Неманя: Исках да отида в чужбина да уча за магистърска степен, понеже имах желание да изучавам определен раздел от роботиката, който не можех да изучавам в Сърбия, а и тъй като исках да придобия някакъв международен опит. Чрез уебсайта Mastersportal открих европейска магистърска програма по напреднала роботика, която е част от „Еразмус Мундус“. Хареса ми учебната програма и реших да кандидатствам.

 

Каква бе процедурата за кандидатстване за тази магистърска програма?

Неманя: Изпратих им формуляр за кандидатстване, моите оценки и дадените ми препоръки. Ако ви приемат в тази програма, може да получавате стипендия, а  може и да не ви дадат такава. Аз получих, тъй като имах високи оценки в Сърбия. Понеже това е съвместна магистърска програма, можете да избирате в коя страна искате да учите. Аз избрах да уча първата година в университета в Генуа (Италия), а втората — в Нант (Франция). Освен това през втората година имате възможност да напишете дипломната си работа в една от партниращите институции в Азия. За целта кандидатствах в университета „Кейо“ в Токио и ме приеха, така че прекарах и пет месеца в Япония.

 

Според теб по какво се различава обучението в Сърбия от обучението в чуждестранните университети?

Неманя: Качеството на обучението бе добро както в университета в Сърбия, така и в чуждестранните университети. Но в университета в Генуа например работехме с по-добро оборудване, тъй като той получава по-голямо финансиране. От друга страна, студентите се ползваха с по-голяма независимост по време на обучението си. Например даваха ни да решим математическа задача и ние трябваше да намерим начините да го направим. Студентите работеха в групи и си помагаха. Това например ми помогна да науча италиански.

 

Магистърската степен беше ли ти полезна за работата?

Неманя: Да. Написах магистърската си дисертация по мобилна роботика в Токио и исках да продължа да работя в тази област. Местата, където това може да се изучава, не са много. Едно от тях е Imperial College в Лондон (Обединеното кралство), така че кандидатствах да уча за докторска степен там и ме приеха. В момента все още уча там.

 

Би ли препоръчал и на други млади хора да направят като теб?

Неманя: Определено! Този опит много ме промени. Той дава възможност за много по-голямо личностно развитие. Освен езиците, които човек научава, установяването на контакт с други култури ви кара да видите нещата от различна гледна точка и да бъдете по-критични. Мисля, че всеки трябва да направи това поне веднъж в живота си. 

Публикувана на: пет, 24/06/2016 - 11:46


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!