Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Haluatko opiskella ulkomailla?

Tietoa Länsi-Balkanin korkeakoulujen vaihto-ohjelmista.

Opiskele yksi tai kaksi lukukautta korkeakoulussa ulkomailla ja opi uusi kieli, tapaa erilaisista kulttuureista olevia ihmisiä ja tutustu uuteen maahan.

 

Vuonna 2014 Serbia, Bosnia ja Hertsegovina, Albania ja Montenegro sopivat osittaisesta osallistumisesta Erasmus+ -ohjelmaan. Sen jälkeen useimmat näiden maiden korkeakouluista ovat solmineet sopimuksia EU-maissa sijaitsevien kumppanikorkeakoulujen kanssa. Tämän ansiosta Länsi-Balkanin korkeakouluista tulevat opiskelijat, harjoittelijat ja työntekijät voivat viettää yhden tai kaksi lukukautta ulkomaisessa korkeakoulussa.    

 

Lisäksi joillakin korkeakouluilla on kahdenvälisiä sopimuksia useiden EU:n ulkopuolisten korkeakoulujen kanssa. Tiedustele oman korkeakoulusi kansainvälisen yhteistyön toimistosta, mihin yhteistyöohjelmiin voit hakea mukaan.

 

Muita vaihto-ohjelmia tohtorikoulutusohjelmien opiskelijoille ja tohtorin tutkinnon suorittaneille tutkijoille:

 

- Central European Exchange Program for University Studies (CEEPUS). Tämä ohjelma keskittyy yhteistutkinto-ohjelmiin, tarkemmin sanottuna Albaniasta, Bosnia ja Hertsegovinasta, Bulgariasta, Itävallasta, Kroatiasta, Makedoniasta, Moldovasta, Montenegrosta, Puolasta, Romaniasta, Serbiasta, Slovakiasta, Sloveniasta, Tšekistä ja Unkarista sekä Pristinasta/Kosovosta tulevien opiskelijoiden tohtoriohjelmiin. Ota yhteyttä oman maasi kansalliseen CEEPUS-toimistoon.

- Länsi-Balkanin Erasmus (ERAWEB). Tämä on kahdeksan Länsi-Balkanin korkeakoulun ja kuuden EU:ssa sijaitsevan korkeakoulun liikkuvuutta edistävä yhteisohjelma. Se on tarkoitettu tohtorin tutkinnon suorittaneille lääketieteen ja terveystieteiden tutkijoille, jotka haluavat opiskella, opettaa ja tehdä tutkimusta ulkomailla. Hakuohjeet

 

Länsi-Balkanilta tulevilla opiskelijoilla, jotka vaihdon sijasta haluavat suorittaa koko tutkinnon EU:ssa sijaitsevassa korkeakoulussa, on oltava korkeakoulututkinto ennen hakemista. Jos esimerkiksi olet valmistunut Belgradin yliopistosta, voit hakea maisteri- tai tohtorikoulutusohjelmaan ulkomaisessa korkeakoulussa.

 

Tietoa opiskelijan oleskeluluvasta.