Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Cu telefonul mobil la volan

Dacă ești la volan, evită să-ți faci selfie-uri, să vorbești la telefon sau să scrii SMS-uri. Un astfel de gest te poate costa viața.

Accidentele de mașină reprezintă cauza cea mai frecventă de deces în rândul șoferilor tineri. Acestea se produc mai ales pe fondul neatenției, care încetinește viteza de reacție. Nu face fotografii și nu-ți verifica pagina de Facebook, dacă ești la volan. Poți deveni un real pericol, nu doar pentru tine însuți, ci și pentru alți participanți la trafic.

 

Un sondaj realizat de Ford pe un eșantion de 7 000 de utilizatori de smartphone, cu vârsta între 18 și 24 de ani, provenind din 7 țări europene, arată că un șofer din patru și-a făcut selfie în timp ce conducea. Aproape jumătate din respondenți au recunoscut că au făcut o fotografie cu mobilul  când se aflau la volan, iar un sfert s-au conectat la rețele de socializare. Într-o lună obișnuită, s-au efectuat nu mai puțin de 916 postări cu hashtagul #drivingselfie (a se vedea infograficul).

 

În tot mai multe accidente, inclusiv în unele fatale, sunt implicați șoferi care își fac selfie-uri. Când conduci, trebuie să ai mașina sub control în fiecare clipă. Un selfie înseamnă 14 secunde de neatenție, iar conectarea la rețelele de socializare te poate distrage 20 de secunde.

Timp suficient pentru ca o mașină care circulă cu 100 km/h să parcurgă o distanță echivalentă cu lungimea a 5 terenuri de fotbal!

 

Dacă vrei să folosești telefonul, parchează într-un loc sigur și fă-o pe îndelete. Pentru mai multe sugestii privind condusul în condiții de siguranță, citește această pagină wiki.

 

Consiliul european pentru siguranța transporturilor (ETSC), a cărui misiune este să reducă numărul de decese și răniri provocate de accidente rutiere, oferă informații actualizate cu privire la siguranța transporturilor în UE.
 

Linkuri utile

Alte statistici privind siguranța și accidentele rutiere - site-ul Comisiei Europene

Publicat: J, 26/11/2015 - 15:18


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!