Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Selfies en berichtjes achter het stuur

Een selfie terwijl je rijdt, kan dodelijk zijn, net als bellen of sms'en.

Auto-ongelukken zijn bij jongeren de belangrijkste doodsoorzaak. Veel van die ongelukken zijn het gevolg van niet goed opletten. Foto's nemen of facebooken achter het stuur is echt levensgevaarlijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen.

 

Uit een enquête van Ford onder 7.000 smartphone-gebruikers tussen 18 en 24 uit zeven Europese landen bleek dat één op de vier wel eens een selfie maakt achter het stuur. Bijna de helft maakt wel eens een foto terwijl ze rijden, en één op de vier zit wel eens op de sociale media. En in een gemiddelde maand worden er wel meer dan 900 statusupdates verstuurd met de hashtag #drivingselfie (zie de infografiek).

 

Er gebeuren steeds meer auto-ongelukken, soms met fatale afloop, omdat de chauffeur een selfie aan het nemen was. Wanneer je rijdt, mag je geen moment je aandacht voor de weg verliezen. Als je een selfie neemt, ben je 14 seconden lang afgeleid en bij het checken van je facebook of twitter wel 20 seconden.

 

Bij 100 km/uur legt een auto in die tijd meer dan vijf voetbalvelden af!

 

Wil je bellen of online gaan, zoek dan eerst een veilige parkeerplaats en neem rustig de tijd. Meer tips voor veilig rijden vind je op deze wikiHow.

 

Met de website van de European Transport Safety Council (ETSC), die het aantal doden en gewonden in het verkeer wil terugdringen, kan je op de hoogte blijven over verkeersveiligheid.
 

Links

Overige statistieken over verkeersveiligheid en -ongevallen op de website van de Europese Commissie

Gepubliceerd: Do, 26/11/2015 - 15:07


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!