Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Οι selfies και η οδήγηση στο τιμόνι

Το να βγάζετε selfies ενόσω οδηγείτε, ή να τηλεφωνείτε και να στέλνετε μηνύματα ενόσω είστε στο τιμόνι, μπορεί να σας σκοτώσει.

Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου των νεαρών οδηγών. Βασικός λόγος είναι η απόσπαση της προσοχής από τον δρόμο, κάτι που μειώνει την ταχύτητα αντίδρασης. Το να βγάζετε φωτογραφίες ή να βλέπετε το Facebook ενόσω οδηγείτε συνιστά πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλειά σας, αλλά και για την ασφάλεια των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

 

Έρευνα της Ford σε 7.000 χρήστες smartphone ηλικίας 18-24 ετών από 7 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι ο ένας στους τέσσερις είχε βγάλει selfie ενόσω οδηγούσε. Σχεδόν οι μισοί χρήστες παραδέχθηκαν ότι είχαν βγάλει φωτογραφία με το smartphone τους ενόσω βρίσκονταν στον δρόμο, ενώ ένας στους τέσσερις είχε χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχαν σταλεί επίσης 916 με το hashtag #drivingselfie σε έναν μέσο μήνα (βλ. ενημερωτικά γραφήματα).

 

Οδηγοί που έβγαζαν selfies εμπλέκονται σε όλο και περισσότερα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πολλά από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Η οδήγηση απαιτεί να διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο του οχήματός σας ανά πάσα στιγμή. Το να βγάλετε μια selfie αποσπά την προσοχή σας για 14 δευτερόλεπτα - και η επίσκεψη στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

 

Αυτό το διάστημα επαρκεί για να διανύσει ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει με 100 χιλιόμετρα την ώρα μια απόσταση ίση με 5 ποδοσφαιρικά γήπεδα!

 

Για να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας, βρείτε ένα ασφαλές μέρος και μην βιάζεστε. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την ασφαλή οδήγηση, ρίξτε μια ματιά σ' αυτή τη σελίδα wiki.

 

Χάρη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC), το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών που σχετίζονται με τις μεταφορές, μπορείτε να ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ασφάλεια των μεταφορών στην ΕΕ.
 

Σχετικός σύνδεσμος

Άλλες στατιστικές για την οδική ασφάλεια και τα οδικά ατυχήματα - Ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δημοσιεύθηκε: Πε, 26/11/2015 - 12:43


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!