Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Nem csak repülővel lehet utazni

night train
© Flickr - kevin dooley
Az Európán belüli távolságok nem mindig indokolják, hogy repülővel utazz más uniós országokba – úti célodat gyakran más módon – többek között vonattal, busszal, hajóval – is megközelítheted.

Vonat

Ha kisebb utazást tervezel Európán belül, a vonat praktikus megoldást jelent, ráadásul a vonatút során kedvedre gyönyörködhetsz a melletted elsuhanó tájban. Ha éjszakai vonatra váltasz jegyet, nagyobb távolságot is könnyedén megtehetsz, hiszen azalatt is közelebb jutsz úti célodhoz, amíg alszol.

InterRail: ha több országba is el szeretnél jutni, válts InterRail bérletet, hidd el, megéri. Nézz utána, hogy a tervezett útvonalon milyen vonatok járnak, tájékozódj a csatlakozási időkről – és már útnak is indulhatsz. Az InterRail-bérletet felmutatva annyiszor szállsz át másik vonatra, ahányszor csak akarsz.

RailEurope: ezen a honlapon 50 európai vasúttársaság szolgáltatásait kombinálva tervezheted meg az utad, és válthatod meg a jegyed.

Railfaneurope: a portálról mindegyik európai állami vasúttársaság honlapjára eljuthatsz.

 

Busz

A vonathoz hasonlóan a busz esetében is előny, hogy az út során gyönyörködhetsz a tájban, illetve hogy az utazást pihenéssel kombinálhatod, ha éjszakai járatra váltasz jegyet. Néha lassabb tempóval kell beérned, de ha távoli, félreeső helyre igyekszel, előfordulhat, hogy csak busszal tudsz eljutni oda.

Eurolines: a szervezet távolsági autóbuszjárataival  a főbb európai városok bármelyikébe elutazhatsz. Nézz utána, milyen úti célok közül választhatsz, és tájékozódj a menetrendről. 

Busabout: alternatív, rugalmas és egyedi szolgáltatás a szabad stílus kedvelői számára: az utadat a választott bérlet típusának megfelelően szabadon megszakíthatod (hop-on hop-off).

Megabus: érdemes ellátogatnod erre a honlapra, ha olcsón szeretnél jegyet váltani valamelyik helyközi európai buszjáratra.

 

Autó

Ha európai útra készülsz, a gépkocsi is szóba jöhet közlekedési eszközként, akkor is, ha nincs autód vagy jogosítványod. Tökéletes példa erre a közös autóhasználat (telekocsi, angolul: carpooling), mely nemcsak kiváló utazási mód, hanem remek ismerkedési lehetőség is: érdekes emberekkel találkozhatsz, ha – vezetőként vagy utasként – másokkal együtt, a költségeket megosztva teszed meg az utat.

Carpooling.com: a hálózat 40 európai országban biztosít olcsó és környezetkímélő utazási lehetőséget az érdeklődők számára.

RoadSharing: érdemes ellátogatnod a webhelyre, ha ingázóként, stopposként vagy autótulajdonosként szeretnél másokkal közösen útra kelni.

Blablacar: van üres hely az autódban, és szívesen utaznál másokkal együtt? Utazni szeretnél, de nincs autód? Ezen a webhelyen mindenki útitársat találhat európai utazásához.

 

Komp

Nem feltétlenül jut az ember eszébe, de sokszor a legjobb utazási lehetőséget az éjszakai kompjáratok kínálják, különösen a Földközi-tenger medencéjében és Skandináviában.

Ferrylines.com: a portálon több mint 1800 európai kompjárat körében végezhetsz keresést.

Aferry.com: a webhely több mint 1200 európai kompjáratról ad tájékoztatást.

 

Függetlenül attól, milyen közlekedési eszköz mellett döntesz, feltétlenül nézz utána, milyen jogok illetnek meg utasként. Érdemes letöltened  okostelefonodra utasjogokat ismertető alkalmazásunkat.

Közzétéve: sze., 04/06/2014 - 09:42


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!