Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Mic ghid de supraviețuire într-un hostel

hostel
© Wasfi Akab - Flickr, CC by 2.0
Cazarea într-un hostel este cel mai bun mod de a călători și de a întâlni oameni, fără să cheltuiești prea mulți bani. Iată cum poți să îți faci șederea cât mai plăcută.

Deși unele hosteluri au camere private sau mici dormitoare, va trebui probabil să împarți baia și toaleta; nu te aștepta la prea multă intimitate. Totuși, spre deosebire de hoteluri, hostelurile sunt medii sociabile care îți permit să-ți faci noi cunoștințe (mai ales dacă nu ai parteneri de călătorie). Dacă nu îți plac prea mult persoanele cu care intri în contact, nu e nevoie să le revezi după ce pleci. E decizia ta.

 

Ca să te simți cât mai confortabil, fii calm, relaxează-te și intră în conversație cu ceilalți. Începe cu angajații hostelului: probabil locuiesc în zonă și vor putea să-ți spună ce să vizitezi, unde să mănânci și unde să te distrezi. Printre ceilalți oaspeți ai hostelului ai putea găsi persoane dornice de plimbări sau de distracții, care îți pot da sfaturi utile sau cu care ai putea, pur și simplu, să schimbi o vorbă.

 

Ca să nu ai surprize neplăcute, iată câteva sugestii legate de bagaje:

 

  • Nimeni nu vrea să meargă la duș și să calce în părul altcuiva sau să se infecteze cu o ciupercă de piele, așa că nu uita să-ți iei o pereche de papuci. Nu neapărat noi, din piele, ci papuci ieftini din plastic care nu se strică de la apă și săpun.
  • Dacă simți nevoia să te trezești din oră în oră, de teamă că cineva ți-ar putea fura bagajele, ai toate șansele să îți strici vacanța (ca să nu mai vorbim de cazul în care cineva chiar îți fură bagajele!). Ia-ți un lacăt ca să-ți încui valiza sau ca să-ți atașezi lucrurile de pat. Ține-ți portofelul, pașaportul, telefonul și alte obiecte de valoare sub pernă sau foarte aproape de tine.
  • Când împarți camera cu cineva care sforăie, ai putea fi în stare de orice: e mai bine pentru toată lumea dacă îți aduci dopuri de urechi pentru a bloca zgomotele (ps: dacă știi că sforăi și vrei să stai într-un hostel, îți vei face o mulțime de prieteni dacă vei avea la tine dopuri de urechi pentru colegii de cameră).
  • Adu-ți propriul prosop și, dacă se poate, lenjerie de pat sau un sac de dormit. Unele hosteluri îți pun aceste articole la dispoziție, dar ele nu sunt întotdeauna curate. De cele mai multe ori, e nevoie să plătești în plus pentru prosoape sau lenjerie de pat.
  • Unii simt nevoia să aprindă toate luminile când se întorc de la o petrecere, noaptea târziu, iar tu s-ar putea să dormi pentru că ai avion la prima oră a dimineții; o mască pentru ochi te poate scuti de trezirile nedorite. 

 

Și cel mai important sfat: citește evaluările foștilor oaspeți ai hostelului la care vrei să faci rezervare; e cel mai bun mod de a evita o surpriză neplăcută!

Publicat: J, 19/03/2015 - 11:57


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!