Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ifjúsági szállók: túlélési tippek hátizsákos turistáknak

hostel
© Wasfi Akab - Flickr, CC by 2.0
Ha külföldre utazol, és nem vet fel a pénz, érdemes hosztelben megszállnod. Így – amellett, hogy kíméled a pénztárcád – új emberekkel is megismerkedhetsz. Az alábbiakban hasznos tanácsokat olvashatsz arról, mire érdemes odafigyelned.

Az ifjúsági szállók egy részében nemcsak sokágyas hálótermeket lehet igénybe venni, hanem kisebb, néhány ágyas privát szobákat is lehet foglalni. Arra azonban készülj fel, hogy a fürdőszoba és a WC használata általában közös – jó ezzel előre tisztában lenni. A szállodáktól eltérően a hosztelek a társaságkedvelő embereknek valók: az ott-tartózkodás során sok új emberrel megismerkedhetsz, ami különösen jól jöhet, ha egyedül utazol. Ha pedig a többi lakóval nem igazán találsz közös hangot, megnyugtathat a tudat, hogy kijelentkezésedet követően soha nem kell majd őket viszontlátnod. Tedd azt, amihez kedved van.

 

Az a legokosabb, ha nem görcsölsz, lazán veszed a dolgot, és beszélgetésbe elegyedsz a többiekkel. Kezdd az ott dolgozókkal: az alkalmazottak általában helyi lakosok, akiktől remek tippeket kaphatsz azt illetően, mit érdemes megnézned, melyek a legjobb szórakozóhelyek, és hol tudsz jót enni. A hosztelben megszálló fiatalok között akadhatnak olyanok, akik csatlakoznak hozzád, ha városnézésre vagy bulizni mégy, történeteik, tanácsaik pedig hasznosnak bizonyulhatnak utazásod későbbi szakaszaiban.

 

Az sem mindegy, mit viszel magaddal az útra. Csomagoláskor tartsd szem előtt a következőket:

 

  • Feltétlenül pakold be a papucsodat! Senki sem szeret mezítláb zuhanyozni, ha fennáll a veszélye, hogy hajszálak tapadnak a lábára, vagy hogy gombás lábfertőzést kap el. Nem érdemes vadonatúj, drága bőrszandált venni, az olcsó műanyag flipflop papucs is tökéletesen megteszi, amiben nem tesz kárt a víz és a tusfürdő.
  • Ha óránként felkelsz, mert attól félsz, hogy valaki ellopja a holmidat, az megkeseríti az éjszakai pihenést, ha pedig tényleg meglopnak, az az egész utazást tönkreteheti. Ezért zárd le lakattal a bőröndöd, hátizsákod, illetve a tárcád, vagy erősítsd a poggyászod az ágyadhoz. A pénztárcádat, az útleveledet, a telefonodat és a többi értéktárgyad éjszakára tartsd magad mellett, vagy tedd a párnád alá.
  • A legrosszabbat hozza ki az emberből, ha egész este hangos horkolást kell hallgatnia. Mindenkinek nagy szolgálatot teszel tehát, ha füldugót is csomagolsz (ha mások horkolnak a szobában, így gondoskodhatsz saját éjszakai nyugalmadról, ha pedig Te horkolsz, hálótársaid nagyra fogják értékelni a gesztust, hogy füldugót adsz nekik lefekvés előtt).
  • Vigyél magaddal törülközőt, és – ha teheted – lepedőt vagy hálózsákot is. Sok hosztelben egyáltalán nem adnak törülközőt és ágyneműt, vagy pedig nem gondoskodnak kellő mértékben ezek tisztaságáról. Az is bevett gyakorlat, hogy a törülközőért és az ágyneműért felárat számolnak fel.
  • Szemmaszkot sem árt beszerezni, különben megtörténhet, hogy hálótársaid az éjszakai bulizásból visszatérve az összes villanyt felcsapják, és felébresztenek pont akkor, amikor korán kell kelned, mert hajnalban indul a járatod. 

 

Végül, de nem utolsósorban: olvasd el azokat az értékeléseket, amelyeket más utazók töltöttek fel az internetre a Téged érdeklő szálláshelyről, így ugyanis elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket!

Közzétéve: csü., 19/03/2015 - 11:47


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!