Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Savjeti za odsjedanje u hostelima

hostel
© Wasfi Akab - Flickr, CC by 2.0
Ima li jednostavnijeg načina za jeftino putovanje svijetom i upoznavanje novih ljudi od odsjedanja u hostelima? Nudimo vam nekoliko savjeta kako bi vaš boravak bio ugodniji

Iako neki hosteli imaju privatne sobe ili manje spavaonice, gotovo uvijek ćete dijeliti kupaonicu i zahod; ne očekujte mnogo privatnosti. Za razliku od hotela, hosteli su veoma društvena okruženja (posebno ako putujete sami) u kojima možete upoznati mnogo novih ljudi. I ako vam se ne sviđaju, nakon što napustite hostel ne morate ih nikad više vidjeti. Ovisi o vama!

 

Najbolji način preživljavanja u hostelu je da ostanete smireni, opušteni i razgovarate s drugim ljudima. Počnite s osobljem: vjerojatno su lokalci i moći će vas najbolje uputiti što da vidite, gdje da jedete i kamo da izađete. Možda među gostima hostela pronađete nekoga za zajedničko razgledavanje grada, lude izlaske ili nekoga tko će vam dati korisne savjete za putovanja ili čavrljati s vama.

 

U nastavku navodimo neke osnovne stvari koje trebate ponijeti kako ne biste imali problema:

 

  • Nitko ne voli pronaći vlasi druge osobe u tuš kabini ili dobiti gljivice, stoga ponesite japanke! Naravno nećete ponijeti nove kožne sandale, nego jeftine plastične japanke koje sapun i voda neće uništiti.
  • Budite li se svakih sat vremena u strahu da vam netko ne ukrade stvari, upropastit ćete si odmor (posebno ako se to zaista i dogodi), stoga nabavite lokot za vaš kofer, ruksak ili torbu, ili pričvrstite vaše stvari za krevet. Novčanik, putovnicu i druge vrijednosti čuvajte ispod jastuka ili blizu tijela.
  • Može biti jako neugodno ako ne možete spavati jer netko glasno hrče: stoga je za sve bolje ako ponesete čepiće za uši (ako ste vi ti koji hrčete, ali i dalje želite odsjesti u hostelu, lakše ćete se sprijateljiti ako podijelite čepiće za uši kolegama u sobi).
  • Ponesite vlastiti ručnik, i ako možete, plahte ili vreću za spavanje. Neki hoteli imaju ručnike, ali neki ih nemaju ili nisu baš najčišći. Također ćete vjerojatno platiti dodatno za iznajmljivanje ručnika i plahti.
  • Neki pale sva svjetla kada se po noći vrate u sobu, baš kada se vi rano ustajete kako biste uhvatili avion; maska za oči vas u takvom slučaju može spasiti. 

 

I posljednje, ali ne manje važno: provjerite komentare prijašnjih posjetitelja hostela koji planirate rezervirati; to je najbolji način da izbjegnete neugodna iznenađenja!

Objavljeno: čet, 19/03/2015 - 11:46


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!