Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Συμβουλές επιβίωσης για διαμονή σε ξενώνες νέων

hostel
© Wasfi Akab - Flickr, CC by 2.0
Όταν κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό, πολλοί νέοι επιλέγουν να μείνουν σε ξενώνες νέων γιατί εκεί η διανυκτέρευση κοστίζει φθηνότερα αλλά και γιατί είναι ένας τρόπος να γνωρίσουν άλλους νέους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Η διαμονή σας σε ξενώνες νέων μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Παρόλο που ορισμένοι ξενώνες διαθέτουν μονόκλινα δωμάτια ή δωμάτια με λίγες κλίνες, συνήθως πρέπει να μοιράζεστε την τουαλέτα και το μπάνιο.  Αντίθετα με τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες ευνοούν την κοινωνικότητα (κάτι που μπορεί να σας είναι ευχάριστο αν ταξιδεύετε μόνοι) και σας δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε πολλές νέες γνωριμίες. Ακόμη κι αν τελικά δεν ταιριάξετε με τους νέους σας φίλους, δεν είστε υποχρεωμένοι να διατηρήσετε επαφή μετά την παραμονή σας στον ξενώνα. Από εσάς εξαρτάται!

 

Ο καλύτερος τρόπος να επιβιώσετε σ' έναν ξενώνα είναι να είστε άνετοι, χαλαροί και να συζητάτε με τους άλλους. Ξεκινήστε από το προσωπικό του ξενώνα: κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ντόπιοι και θα μπορούν να σας δώσουν τις καλύτερες συμβουλές για το τι πρέπει να επισκεφθείτε, τα καλύτερα εστιατόρια και μέρη διασκέδασης.  Ανάμεσα στους άλλους ενοίκους του ξενώνα, μπορεί να βρείτε κι άλλα άτομα που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τα ίδια αξιοθέατα ή μέρη διασκέδασης, να πάρετε πολύτιμες ταξιδιωτικές συμβουλές ή απλά να ανταλλάξετε εμπειρίες.

 

Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε στον νου σας για να αποφεύγετε δυσάρεστες καταστάσεις:

 

  • Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει ξένες τρίχες στη ντουζιέρα. Ούτε είναι ευχάριστο να πάθει κανείς μυκητίαση, γι' αυτό να παίρνετε μαζί σας σαγιονάρες!  Όχι βέβαια τα ολοκαίνουργια δερμάτινα σανδάλια σας, αλλά φθηνές πλαστικές σαγιονάρες που δεν παθαίνουν τίποτα από το νερό και το σαπούνι.
  • Το να ανησυχείτε διαρκώς μήπως κάποιος κλέψει τα πράγματά σας μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές (πόσο μάλλον αν αυτό συμβεί πράγματι), γι' αυτό πάρτε μαζί σας λουκέτο για τη βαλίτσα, τον σάκο ή την τσάντα σας ή δέστε τα υπάρχοντά σας στο κρεββάτι σας. Να βάζετε το πορτοφόλι, το διαβατήριο, το τηλέφωνο και άλλα πράγματα αξίας κάτω από το μαξιλάρι σας ή να τα έχετε πάνω σας.
  • Το να μείνετε άυπνος όλη νύχτα επειδή κάποιος δίπλα σας ροχαλίζει μπορεί να σας εκνευρίσει, γι' αυτό να έχετε μαζί σας ωτοασπίδες. Αν γνωρίζετε ότι ροχαλίζετε και παρ' όλα αυτά θέλετε να διανυκτερεύσετε σε ξενώνα, θα ήταν μια ευγενική κίνηση από μέρους σας να μοιράσετε ωτοασπίδες σε όσους κοιμηθούν στον ίδιο χώρο.
  • Πάρτε μαζί σας τη δική σας πετσέτα, κι αν μπορείτε, σεντόνια ή υπνόσακο. Ορισμένοι ξενώνες τα προσφέρουν, άλλοι όμως όχι ή μπορεί να μην έχουν πλυθεί καλά. Επίσης, σας χρεώνουν συνήθως περισσότερο για πετσέτες ή σεντόνια.
  • Θα ήταν καλό επίσης να έχετε μαζί σας μια μάσκα ύπνου ώστε να μην ξυπνήσετε απότομα σε περίπτωση που κάποιοι γυρίσουν αργά το βράδυ ή πρέπει να σηκωθούν πολύ νωρίς για να προλάβουν την πτήση τους. 

 

Τέλος, κάτι σημαντικό: διαβάστε τις γνώμες άλλων για τον ξενώνα στον οποίο σκοπεύετε να μείνετε. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις!

Δημοσιεύθηκε: Πε, 19/03/2015 - 11:43


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!