Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Как да прекарате добре в хостел

hostel
© Wasfi Akab - Flickr, CC by 2.0
Има ли по-добър начин да пътувате по света икономично и да се срещате с хора от това да отсядате в хостели? Няколко съвета за максимално приятен престой в хостели.

Въпреки че в някои хостели има единични стаи или по-малки спални помещения, обикновено се налага да ползвате обща баня и тоалетна; не очаквайте кой знае какво зачитане на личното ви пространство. За разлика от хотелите обаче хостелите предлагат много възможности за общуване (особено ако пътувате сам) и срещи с куп нови хора. Ако те не ви допадат, не се налага никога повече да ги виждате, след като напуснете хостела. Това зависи от вас!

 

Най-доброто поведение при престой в хостел е да бъдете приятелски настроени, да се отпуснете и да разговаряте с другите хора. Започнете с персонала: те вероятно са местни хора и ще могат да ви дадат най-добрите съвети за това какво да видите, къде да се храните и къде да отидете. Можете да откриете и други любители на забележителностите или на купоните сред останалите гости на хостела, да получите ценен съвет във връзка с пътуването си или просто да си разказвате истории.

 

Ето и няколко важни съвета, за да е сигурно, че нещата ще вървят гладко:

 

  • Никой не обича да взема душ, стъпил върху косми на други хора, нито пък иска да хване гъбички, така че носете си джапанки! Очевидно не става дума за модни кожени сандали, а за евтини пластмасови джапанки, които няма да се повредят от водата и сапуна.
  • Ако се събуждате на всеки час, тъй като мислите, че някой може да ви открадне вещите, може да съсипете ваканцията си (да не говорим пък, ако това наистина се случи), затова заключете куфара, раницата или чантичката си с катинар или завържете вещите си за леглото. Дръжте вашите портфейл, паспорт, телефон и други ценни вещи под възглавницата си или някъде другаде близо до тялото си.
  • Ако будувате цяла нощ, тъй като някой друг в стаята хърка гръмко, това може да изкара на бял свят най-лошото у вас: затова е по-добре да си носите тапи за уши и по този начин да не позволите на шума да ви безпокои (ако самите вие хъркате, ще си спечелите много приятели, ако раздадете тапи за уши на останалите в спалното помещение).
  • Носете си кърпа, а по възможност — и чаршафи или спален чувал. Някои хостели предлагат такива, но в много случаи това не се прави или пък чаршафите и кърпите не са достатъчно чисти. Освен това за ползването на чаршафи и кърпи се заплаща допълнително.
  • Някои хора смятат, че трябва да светнат всички лампи, когато се връщат от бурна нощ навън — точно когато вие трябва да ставате рано, за да хванете самолета; маска за очите може да ви спести нежелано събуждане. 

 

И последното, но не и по важност: проверете какви са отзивите за хостела, в който смятате да направите резервация. това е най-добрият начин да избегнете неприятни изненади!

Публикувана на: четв, 19/03/2015 - 11:39


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!