Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Prebivanje v tujini

Young People
© iStockphoto.com - clearstockconcepts
Če greš v drugo državo na študij, delo ali prostovoljsko dejavnost, boš potreboval nastanitev. Seznani se z administrativnimi zahtevami in kako poiskati nastanitev.

Tvoja Evropa ponuja informacije o pravicah in dolžnostih pri prebivanju v drugi državi. Za študij, delo ali iskanje zaposlitve v drugi državi so potrebne nekatere formalnosti.

 

Kje in kako si boš poiskal nastanitev, je zelo odvisno od države in kraja, v katerega se boš preselil, zato moraš pridobiti krajevne informacije. Obrni se na Eurodesk Multiplier, kjer ti bodo ponudili lokalno podporo. Pomoč lahko poiščeš tudi na lokalnem diplomatsko-konzularnem predstavništvu svoje države.

 

Izseljenske skupnosti

Verjetno ne boš edini tujec v novem kraju. Po svetu so številne izseljenske skupine, ki ti lahko pomagajo pri iskanju nastanitve, zaposlitve, opremi stanovanja, obisku prireditev in z drugimi koristnimi napotki.

  • Just Landed: izberi državo in povezal se boš z drugimi izseljenci ter dobil informacije o vsem, kar potrebuješ za življenje v tujini.
  • Expatriates.com: preveri oglase za svoj kraj ali regijo ali objavi svoj oglas.
  • InterNations: poveži se z drugimi izseljenci v več kot 390 mestih po vsem svetu. Lahko dobiš napotke ter se udeležiš srečanj in drugih dejavnosti.

 

Za kraj, v katerega se boš preselil, lahko poiščeš tudi druge skupnosti, denimo na Facebooku.

Objavljeno: tor, 10/06/2014 - 17:24


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!