Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Планирате ли да пропуснете една учебна година?

Ако искате да пътувате по света, но не разполагате с много средства, може да опитате да работите в биологично стопанство в Боливия, като детегледачка във Франция, да си намерите работа за лятото в Австралия или да участвате в доброволческа дейност в чужбина.

Ако искате да се запознаете с нови култури, да научите нов език и да се срещнете с различни хора от цял свят, но банковата ви сметка е празна, ето няколко съвета и идеи за алтернативни начини да пътувате в чужбина.

 

Пътувайте, докато работите

 

§  Организацията WWOOF свързва доброволци със земеделски стопани от цял свят, развиващи биологично земеделие, които ще ви предложат храна и подслон в замяна на вашата помощ в производството на вино или отглеждането на прасета. За да получите достъп до списъка със стопанства, трябва да заплатите такса от 15 британски лири.

§  World packers. Заменете вашите умения по видеомонтаж за храна и подслон в Бразилия. Това е само един пример от схемата „умения за подслон“, характерна за World packers. Пътешествениците трябва да платят такса, когато участието им в схемата бъде потвърдено.

§  Au pair(Детегледачи). Помогне на семейство да се грижи за децата си в замяна на подслон и джобни пари. Няма нужда да заплащате каквато и да било такса.  

§  Workaway. Помагайте по няколко часа на ден, например в стопанство за отглеждане на коне, в замяна на храна и подслон. За да получите достъп до списъка с домакини, трябва да заплати такса от 29 евро.

§  Summer Jobs е уебсайт, на който можете да търсите сезонни работни места в лагери, увеселителни паркове, курорти, национални паркове, хотели, екологични организации и други.

§  Стипендиите на World Nomads ви дават възможност да пътувате и същевременно да придобиете знания в областта на фотографията, писането и правенето на филми. Победителите имат възможност да се учат от професионални разказвачи на истории. Стипендията покрива разходите за храна и път за 2-седмично пътуване.

§  Пазене на къщи. Когато някое семейство отиде в чужбина, някой трябва да се грижи за техния имот, за градината или за кучето. Този някой може да си ти! Пазенето на къщи се изразява в безплатен престой в нечия къща в замяна на нейната поддръжка. Ситуация, в която всички са печеливши! Ето някои платформи за пазене на къщи: NomadorMindmyhouseTrustedhousesitters.

 

Доброволчество

§  Европейската доброволческа служба е отворена за лица на възраст 17—30 години, които желаят да извършват доброволческа дейност за период от 2 седмици до 12 месеца в ЕС и в държавите партньори (от региони 1—4).

§  Инициативата Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ ви дава възможност да работите като доброволец в целия свят в рамките на проекти за предоставяне на хуманитарна помощ в засегнати от бедствия общности.

§  Европейският корпус за солидарност е новата инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина за благото на общностите и хората в Европа.

Други възможности за доброволчество:

§  Младежки мрежи

§  Алианс на европейските доброволчески организации

§  Асоциация на доброволческите организации

§  Cross-Cultural Solutions

§  GapGuru.com

§  Global Volunteer Network

§  GreatGapYears

§  Idealist.org

§  Международен културен младежки обмен

§  Асоциация на международните доброволчески програми

§  OXFAM

§  Oneworld

§  Международна гражданска служба

§  Доброволци на ООН

§  Доброволческа дейност


 

    Публикувана на: вт, 19/12/2017 - 11:22


    Tweet Button: 


    Info for young people in the western balkans

    Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

    Задайте въпрос!