Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Lär dig språk på resan

Hälften av alla unga européer lär sig minst två främmande språk, enligt Eurostat. Passa på att bli bättre på språk när du är ute och reser!
  1. Övning ger färdighet. Även om du är nybörjare måste du öva. Du lär dig också mer genom att göra fel. Be folk att tala till dig på sitt språk, även om de kan engelska eller svenska. Om de byter språk, fortsätt att tala på deras språk. Du behöver inte säga långa, invecklade meningar – men försök att tala tydligt.
  2. Stoppa undan böckerna. Lägg inte ner för mycket tid på gloslistor och grammatikböcker. Att använda språket är bästa sättet att lära. Be om hjälp med att uttala orden rätt, det är mycket bättre än att tyda fonetisk skrift. För att lättare komma ihåg ord kan du sätta upp lappar på föremålen i ditt rum.
  3. Allt handlar inte om språk. Lär dig något om kulturen också. Läs om landet och fråga lokalinvånarna. Lyssna på musik – då lär du dig nya ord utan att tänka på det.
  4. Var nyfiken. Läs artiklar och böcker om ämnen som intresserar dig, t.ex. om videospel eller din favoritsport. Då blir det lättare att prata om det. Andra kul sätt att lära sig språk är att läsa bloggar, lyssna på poddar eller se på film med text på originalspråket.
  5. Gå ut och träffa folk. Gå på fester eller studentträffar och lär känna folk på det nya språket. Eller hitta någon som du kan prata med några timmar i veckan. Han eller hon kanske vill lära sig ditt språk också.

 

Språkhjälp på nätet

Ska du delta i ett Erasmusprogram? Genom Erasmus+ språkstöd på nätet kan du bedöma dina språkkunskaper inför utlandsvistelsen. Du kan också delta i språkkurser på nätet.

 

Länkar

  • Polyglotti4 – verktyg för att lära sig språk och få råd från sanna polyglotter!
  • Polyglottklubben – hitta folk från hela världen för att öva på deras språk och lära dem ditt.
  • Language Learning Portal – hitta språkkurser eller språkskolor i hela världen.

Eurostats undersökning om unga som lär sig minst två främmande språk

Publicerad: Mån, 09/11/2015 - 16:12


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!