Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Een taal leren op reis

Volgens Eurostat leert 50,6% van de Europese jongeren ten minste twee vreemde talen. Ontdek hier hoe je op reis in het buitenland vlotter kan leren praten.
  1. Ga ervoor! Zelfs als je pas een taal bent beginnen leren, heb je oefening nodig en leer je veel door fouten te maken. Vraag mensen dus om in hun taal te spreken, ook al spreken ze de jouwe vloeiend. Ook als zij overschakelen op jouw taal, moet je de hunne blijven gebruiken. Probeer geen lange en ingewikkelde zinnen te vormen, maar spreek wel zo duidelijk mogelijk.
  2. Laat je boeken aan de kant. Besteed niet te veel tijd aan woordenlijstjes of grammaticaboeken. De beste manier om te leren is de taal zelf gebruiken. Vraag mensen ter plaatse hoe je een woord correct uitspreekt. Dat is veel beter dan een fonetische transcriptie.  Om woorden te onthouden kan je proberen post-its op voorwerpen in je kamer te plakken.
  3. Het gaat niet alleen om de taal. Dompel je ook onder in de lokale cultuur en gebruiken. Lees over het land en stel de plaatselijke bevolking vragen. Via muziek met teksten in de taal die je leert, pik je snel en zonder moeite woorden op.
  4. Wees nieuwsgierig. Lees artikelen en boeken over onderwerpen die je interesseren (bijv. over videospellen of je favoriete sport). Dat helpt je om gesprekken aan te knopen. Andere leuke manieren om je talenkennis op te krikken, zijn het lezen van blogs, het luisteren naar podcasts en het bekijken van ondertitelde films in de oorspronkelijke taal.
  5. Ga naar buiten en ontmoet mensen. Ga naar sociale evenementen (zoals feestjes of vergaderingen) en maak nieuwe vrienden. Of begin een taaluitwisseling met een moedertaalspreker voor een paar uur per week. Dat is een perfecte manier om te oefenen.

 

Online-taalhulp

Ben je van plan deel te nemen aan het Erasmus+-programma? De website Online Linguistic Support van Erasmus+ helpt je je vaardigheden in de vreemde taal/talen die je gaat gebruiken bij je studie, werk of vrijwilligerswerk in het buitenland te testen. Als je wordt geselecteerd voor Erasmus+, kun je ook een onlinetaalcursus volgen om je talenkennis verbeteren na de eerste niveautest.

 

Links

Gepubliceerd: Ma, 09/11/2015 - 16:10


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!