Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Nauči se jezika med potovanjem

Po podatkih Eurostat se 50,6 % mladih Evropejcev uči vsaj dveh tujih jezikov. Med potovanjem v tujini lahko izpopolniš svoje znanje jezikov.
  1. Kar začni! Tudi če si začetnik, moraš vaditi, in če boš delal napake, se boš naučil veliko več. Ko se srečuješ z ljudmi, jih prosi, da s teboj govorijo v svojem jeziku, tudi če tvojega tekoče obvladajo. Če preklopijo v tvoj jezik, še naprej govori v njihovem. Ne trudi se z dolgimi in zahtevnimi stavki – vendar se poskušaj izražati jasno.
  2. Odloži knjige. Ne trudi se predolgo z učenjem besednjaka ali branjem slovnice.  Najboljši način za učenje jezika je neposredno izkustvo z jezikom. Povprašaj nove prijatelje glede pravilne izgovorjave besed, to je bolje od fonetičnega zapisa.  Predmete v svoji sobi označi z besedami na samolepljivih listkih.
  3. Ne gre samo za jezik. Spoznaj tudi lokalno kulturo in navade. Preberi kaj o državi in se pogovarjaj z lokalnimi prebivalci. Poslušaj glasbo v tem jeziku – brez posebnega truda se boš naučil novih besed.
  4. Bodi radoveden. Beri članke in knjige v tujem jeziku o temah, ki te zanimajo (npr. videoigre ali priljubljena športna dejavnost). To ti bo pomagalo tudi pri pogovoru s prebivalci. Med drugimi zabavnimi načini za izboljšanje jezikovnih spretnosti so tudi: branje blogov, poslušanje podcastov in ogled videoposnetkov s podnapisi v izvornem jeziku.
  5. Druži se z ljudmi. Udeležuj se družabnih dogodkov (zabav in študentskih srečanj) in spoznavaj nove prijatelje v novem jeziku. Lahko tudi poskusiš z jezikovno izmenjavo (ali v tandemu)  z domačim govorcem za nekaj ur na teden – to je odlična vadba jezika.

 

Spletna jezikovna podpora

Ali boš sodeloval v programu Erasmus+? Na spletni strani za jezikovno podporo Erasmus+ lahko preveriš svoje znanje tujega jezika, ki ga boš potreboval med študijem, delom ali prostovoljskim delom v tujini. Če se boš udeležil programa Erasmus+, lahko tudi opraviš spletni tečaj jezika, da izboljšaš začetno raven svojih jezikovnih spretnosti.

 

Uporabne povezave

Objavljeno: pon, 09/11/2015 - 16:03


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!