Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Nyelvtanulás külföldi utazás, külföldi tartózkodás során

A fiatal európaiak 50,6%-a legalább két idegen nyelvet tanul – ez derül ki az Eurostat felméréséből. Az alábbiakban tanácsokkal szolgálunk azzal kapcsolatban, hogyan tudod külföldi utazásod, kinntartózkodásod során a leghatékonyabban fejleszteni a beszédkészséged.
  1. Szabadulj meg a gátlásaidtól. A kezdőknek is szükségük van gyakorlásra. Próbálkozz bátran, hiszen a hibáidból sokat tanulhatsz. Azokkal is az idegen nyelvet gyakorold, akik esetleg beszélik az anyanyelvedet, és Veled is ezen próbálnak meg kommunikálni. Ne kínlódj hosszú mondatokkal és bonyolult szerkezetekkel, arra viszont figyelj, hogy világosan fejezd ki magad.
  2. Tedd félre a nyelvkönyveket. Ne tölts túl sok időt szólisták magolásával és nyelvtankönyvek tanulmányozásával. A nyelvet „élőben”, mindennapi élethelyzetekben szerzett tapasztalatok útján lehet a legjobban megtanulni. Kérd meg az embereket, hogy ejtsék ki a számodra ismeretlen szavakat. Így könnyebben elsajátítod a helyes kiejtést, mint ha a fonetikai átírást próbálod meg kisilabizálni.  Segít a szavak memorizálásában, ha pl. a tárgyak nevét felírod öntapadós cédulákra, és azokat felragasztod magukra a tárgyakra.
  3. A nyelv nem minden. Ismerkedj meg testközelből a helyi kultúrával és szokásokkal is. Olvass minél több könyvet, cikket stb. az adott országról, a helyszínen pedig beszélgess el az ott lakókkal. Hallgass zenét, mert a dallammal együtt a szavak is a füledbe másznak majd minden különösebb erőfeszítés nélkül.
  4. Légy érdeklődő. Olvass idegen nyelvű cikkeket és könyveket az érdeklődési körödbe tartozó témákról (pl. videojátékokról, a kedvenc sportodról stb.). Ez az idegen nyelvű társalgásban is segít majd. Nyelvtudásodat sok módon fejlesztheted úgy, hogy eközben kellemesen töltöd az időd: olvass blogokat, hallgass online audioanyagokat, nézz feliratozott videókat eredeti nyelven.
  5. Járj el szórakozni és ismerkedj. Kinntartózkodásod során járj társaságba (bulikba, diáktalálkozókra stb.), és szerezz új barátokat, akikkel gyakorolhatod az idegen nyelvet. Keress partnert, aki szívesen tanulná a Te anyanyelvedet, és akivel – heti néhány órában – kölcsönösen taníthatjátok egymást.

 

Online nyelvi támogatás

Külföldre készülsz az Erasmus+ program jóvoltából? Az Erasmus+ keretében biztosított online nyelvi támogatás segítségével felmérheted, milyen szinten ismered azt a nyelvet, melyet a külföldi tartózkodás (tanulmányok, önkéntesi vagy gyakornoki munka stb.) során használnod kell majd. Ha elnyered a lehetőséget, hogy részt vegyél az Erasmus+ programban, a kezdeti szintfelmérést követően online nyelvtanfolyamon fejlesztheted tovább nyelvi készségeidet.

 

Hasznos linkek

  • Polyglotti4: eszközök a nyelvtanuláshoz, tanácsok olyanoktól, akik maguk is több nyelven beszélnek
  • Polyglotclub: találj világszerte partnereket ahhoz, hogy fejleszd nyelvtudásod, és tanítsd cserében az anyanyelvedet másoknak
  • Nyelvtanulási portál: nyelvtanfolyamok és nyelviskolák keresése világszerte

Eurostat-felmérés a legalább két idegen nyelvet tanuló fiatalokról

Közzétéve h., 09/11/2015 - 15:56
Utolsó frissítés p., 26/10/2018 - 13:13Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!