Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Μάθετε μια ξένη γλώσσα ταξιδεύοντας

Το 50,6% των νεαρών Ευρωπαίων μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες, σύμφωνα με τη Eurostat. Μάθετε πώς μπορούν τα ταξίδια σας στο εξωτερικό να βελτιώσουν τις γνώσεις σας σε μια ξένη γλώσσα
  1. Μη διστάζετε να μιλήσετε! Ακόμη κι αν είστε αρχάριος, πρέπει να εξασκείστε. Από τα λάθη σας θα μάθετε. Ζητήστε από τους ντόπιους να σας μιλήσουν στη γλώσσα τους ακόμη κι αν γνωρίζουν πολύ καλά τη δική σας. Αν αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα σας, επιμείνετε να χρησιμοποιείτε τη δική τους. Μην προσπαθείτε να σχηματίζετε μεγάλες και περίπλοκες προτάσεις. Απλώς μιλήστε καθαρά.
  2. Αφήστε τα βιβλία σας. Μην ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο προσπαθώντας να μάθετε απ' έξω λίστες λεξιλογίου ή μελετώντας βιβλία γραμματικής. Η τριβή με τη γλώσσα είναι ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης. Ζητήστε από ντόπιους φίλους σας να σας διδάξουν πώς να προφέρετε τις λέξεις σωστά. Είναι πολύ καλύτερα από το να ψάχνετε τη φωνητική μεταγραφή των λέξεων στο λεξικό.  Για να θυμόσαστε τις ξένες λέξεις, δοκιμάστε να βάζετε αυτοκόλλητα σημειώματα σε διάφορα σημεία του δωματίου σας.
  3. Δεν πρόκειται μόνον για τη γλώσσα. Εξοικειωθείτε και με την τοπική κουλτούρα και τις συνήθειες των ντόπιων. Διαβάστε για τη χώρα και κάντε ερωτήσεις στους ντόπιους. Ακούστε μουσική στη γλώσσα αυτή, θα μάθετε τις ξένες λέξεις χωρίς καν να προσπαθήσετε.
  4. Δείξτε ενδιαφέρον. Διαβάστε άρθρα και βιβλία στην ξένη γλώσσα για θέματα που σας ενδιαφέρουν (π.χ. για βιντεοπαιχνίδια ή το αγαπημένο σας σπορ).  Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε μια συζήτηση. Άλλοι διασκεδαστικοί τρόποι για να βελτιώσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες είναι να διαβάζετε μπλογκ, να ακούτε podcast και να βλέπετε βίντεο με υπότιτλους στην ξένη γλώσσα. 
  5. Βγείτε έξω και συναντήστε άλλους ανθρώπους. Πηγαίνετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις (όπως πάρτι ή συναντήσεις φοιτητών) και κάντε νέους φίλους που μιλούν την ξένη γλώσσα. Ή προσπαθήστε να οργανώσετε συζητήσεις για λίγες ώρες κάθε εβδομάδα με κάποιον που έχει ως μητρική τη συγκεκριμένη γλώσσα. Είναι ο ιδανικός τρόπος εξάσκησης.

 

Διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη

Πρόκειται να συμμετάσχετε σ' ένα πρόγραμμα Erasmus+; Ο ιστότοπος διαδικτυακής γλωσσικής υποστήριξης Erasmus+ θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τις δεξιότητές σας στην ξένη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσετε για σπουδές, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό. Αν έχετε επιλεγεί για το Erasmus+, μπορείτε ακόμη να παρακολουθήσετε ένα διαδικτυακό μάθημα ξένης γλώσσας για να βελτιώσετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες.

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

  • Polyglotti4: – εργαλεία για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και συμβουλές από πραγματικούς πολύγλωσσους!
  • Polyglotclub: – βρείτε άτομα απ' όλο τον κόσμο για να εξασκείτε την ξένη γλώσσα που σας ενδιαφέρει ή για να τους μάθετε τη δική σας.
  • Language Learning Portal – βρείτε ένα πρόγραμμα ή σχολή εκμάθησης ξένων γλωσσών οπουδήποτε στον κόσμο.

Έρευνα της Eurostat για νέους που μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 09/11/2015 - 15:26


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!