Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Utazást tervezel az Unión belül? Ne felejtsd otthon az európai egészségbiztosítási kártyát!

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Külföldi utazáshoz több nélkülözhetetlen okmányra is szükséged van. A legfontosabb talán az európai egészségbiztosítási kártya, amellyel Európa-szerte bárhol egészségügyi ellátásban részesülhetsz.

Ha külföldre utazunk, számos dokumentumot – pl. a személyi igazolványt/útlevelet – feltétlenül magunkkal kell vinnünk. Nem árt elővigyázatosnak sem lenni és átgondolni, mi minden érheti az embert a célállomáson. Ha külföldön megbetegszel, a személyi igazolvány felmutatásával nem részesülhetsz automatikusan egészségügyi ellátásban – szükséged lesz az európai egészségbiztosítási kártyádra is.

 

Mit kell tudni a kártya használatáról?

Ha az Unió valamelyik országában (illetve Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban) váratlanul megbetegszel – függetlenül attól, hogy ott turistaként, diákként vagy önkéntesként tartózkodsz – a kártya felmutatásával orvosilag indokolt esetekben állami egészségügyi ellátásban részesülhetsz.

A kártya, amely nem helyettesíti az utazási biztosítást, azt garantálja, hogy ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan költségek fizetésével részesülj orvosi ellátásban, mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek.  Ha a szóban forgó gyógykezelés ingyenes az adott ország lakosai számára, neked sem kell fizetned érte. Ha az adott országban fizetni kell a kezelésért, akkor költségtérítést igényelhetsz vagy ott helyben, vagy hazatérésed után saját egészségbiztosítódtól. Figyelem! A költségtérítés mindig annak az országnak a szabályai szerint történik, ahol a kezelést igénybe vetted. Az egyes országok egészségügyi rendszere egymástól eltérő. Előfordulhat tehát, hogy azok a szolgáltatások, amelyek hazádban ingyenesek, egy másik országban fizetősek.

Tanácsos kiegészítő betegbiztosítást is kötni, különösen azokra az ellátásokra, amelyekre az európai egészségbiztosítási kártya hatálya nem terjed ki. A kártya például nem jogosít fel hegyi mentés, magánfinanszírozású egészségügyi ellátás vagy hazaszállítás igénybevételére

 

Hol lehet kiváltani?

A szolgáltatásra bárki jogosult, aki az Európai Unió 27 országában, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban az állami társadalombiztosítási rendszer tagja. A kártyát könnyen beszerezheted a hazádban működő helyi egészségügyi hatóságnál. Nézz utána interneten, hová kell fordulnod.

 Annak érdekében, hogy könnyen hozzáférhess a szükséges információkhoz külföldön, töltsd le az európai egészségbiztosítási kártyához kifejlesztett okostelefon-alkalmazást. Ha a kártya felhasználói külföldön váratlan helyzetbe kerülnek, a mobil útmutató segítségével gyakorlati tanácsokat kaphatnak: az applikáció például emlékeztet az egységes európai segélyhívószámra (112), illetve áttekintést nyújt a kezelési költségek lehetséges összegéről. A háromféle operációs rendszerrel (iOs, Android, Windows 7) kompatibilis alkalmazás 24 nyelven érhető el. A nyelveket az eszköz használata közben is lehet váltogatni is, így könnyebben érthetsz szót a helyiekkel akkor is, ha valamelyik nyelven kevésbé vagy otthon.

 

Anna története

Anna az állami egészségbiztosítási rendszer biztosítottja az EU egyik tagállamában, X országban, és néhány hónapot egy másik uniós tagállamban, Y országban tölt, hogy ott fejezze be tanulmányait. Kiutazásakor magával viszi az X országban kiváltott európai egészségbiztosítási kártyáját. Anna terhes, és gyermekét Y országban hozza majd világra. A terhességgel és a szüléssel kapcsolatos ellátások sürgősségi ellátásnak minősülnek, tehát Anna igénybe veheti Y országban a szükséges orvosi szolgáltatásokat, csupán európai egészségbiztosítási kártyáját és személyi igazolványát kell bemutatnia. 

Anna olyan elbánásban részesül Y országban, mintha ott lenne biztosított. Ez azt jelenti, hogy ha a kezelés Y ország lakosainak ingyenes, Annának sem kell fizetnie. Ha olyan rendszerről van szó, amelyben a biztosítottak fizetnek az ellátásért, majd költségtérítésért folyamodnak, Annának ugyanakkora összeget kell fizetnie a kezelésért, mint a helyi lakosoknak, és ezután költségtérítést igényelhet. A költségtérítést Y országban kell kérelmeznie, a visszatérítés aránya pedig ugyanakkora lesz, mint az ország biztosítottjai esetében. (Y ország ezután felveszi a kapcsolatot X ország illetékes egészségbiztosítási hatóságával, hogy az folyósítsa részére az Annának kifizetett összeget).

Közzétéve: h., 29/04/2013 - 12:41


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!