Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Greš na potovanje v države EU? Ne pozabi na evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja!

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Pred potovanjem si je nujno treba vzeti čas in premisliti, kaj vzeti s sabo v tujino. Med najpomembnejšimi kosi prtljage je gotovo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, s katero boš lahko obiskal zdravnika povsod v Evropi.

Ko se odpravljamo v tujino, je treba pomisliti na tisoče stvari, da niti ne omenjamo osebne izkaznice in potnega lista. Toda dobro je pomisliti tudi na to, kaj se lahko pripeti na potovanju. Če boš zbolel, si samo z osebno izkaznico ne boš mogel pomagati: potreboval boš evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

 

Namen evropske kartice

Evropska kartica ti zagotavlja, da boš na počitnicah, študiju ali prostovoljskem delu v drugih državah EU (in Islandiji, Lihtenštajnu, Norveški, Švici) deležen nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev javnega zdravstvenega sistema, če boš nepričakovano zbolel.

Evropska kartica ni nadomestilo za zdravstveno zavarovanje na potovanju v tujino, vendar ti v tuji državi omogoča zdravljenje pod enakimi pogoji in z enakimi stroški, kot veljajo za zavarovance te države. Če je zdravljenje brezplačno za domače prebivalce, bo tudi zate. Če je v tujini treba zanj plačati, boš lahko zahteval povračilo stroškov že tam ali ob vrnitvi domov vložil zahtevek na svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje. Ne pozabi, da povračilo stroškov vedno urejajo predpisi države, v kateri si se zdravil, in da se zdravstveni sistemi držav razlikujejo. Če zdravstvenih storitev doma ni treba plačati, to ne pomeni, da jih ne bo treba plačati v tujini.

Zato je pametno skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje za potovanje v tujino, saj to krije tudi stroške, ki jih evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne: če boš denimo potreboval reševalce, zasebno zdravstveno storitev ali prevoz domov.

 

Kako do evropske kartice

Za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko zaprosi vsakdo, ki je vključen v obvezno zdravstveno zavarovanje države EU, Islandije, Lihtenštajna, Norveške in Švice. Zanjo zaprosiš na zavodu za zdravstveno zavarovanje v državi, kjer prebivaš: poišči svoj zavod na spletu.

In da bi bilo življenje lažje, ima evropska kartica zdaj še aplikacijo za pametne telefone z vsemi podatki, ki jih potrebuješ v tujini. Aplikacija je nekak vodnik za imetnike evropske kartice: polna je praktičnih nasvetov in informacij, ki pridejo prav pri nepredvidenih dogodkih v tujini. Vsebuje denimo vseevropsko telefonsko številko za klic v sili 112 in okvirne cene morebitnih zdravstvenih storitev. Aplikacijo lahko uporabljaš za tri najpogostejše operacijske sisteme (iOS, Android in Windows 7 mobile) in v 24 jezikih. Omogoča tudi menjavo jezikov – res praktično, če se še nisi lotil učenja tujega jezika.

 

Annina zgodba

Anna je vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje v državi A. Za nekaj mesecev je odšla na študij v državo B in s sabo vzela evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki so jo izdali v državi A. Anna je noseča in bo rodila v državi B. Zdravstvene storitve med nosečnostjo in ob porodu veljajo za nujne, zato bo imela Anna v državi B vso potrebno zdravstveno pomoč. Pokazala bo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in osebno izkaznico.

Za Anno bodo v državi B veljali enaki pogoji, kot če bi bila v tej državi zavarovana. Če je zdravljenje brezplačno za prebivalce, ki so tam zavarovani, bo brezplačno tudi za Anno. Če je treba za zdravljenje plačati in nato zahtevati povračilo stroškov, bo Anna plačala zdravstvene storitve po enaki ceni kot tam zavarovani upravičenci in nato zahtevala povračilo. Za povračilo bo zaprosila v državi B, kjer ji bodo stroške povrnili po enaki stopnji, kot velja za njihove zavarovance (državi B bo nato ta denar povrnil zavod za zdravstveno zavarovanje v državi A, pri katerem je Anna zavarovana).