Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Πρόκειται να ταξιδέψετε σε άλλη χώρα της ΕΕ; Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Είναι σημαντικό να βάζετε στη βαλίτσα σας ό,τι θα σας χρειαστεί κατά τη διαμονή σας στο εξωτερικό. Αυτό όμως που οπωσδήποτε δεν πρέπει να ξεχάσετε να πάρετε μαζί είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας που σας παρέχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη παντού στην Ευρώπη.

Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε σε άλλη χώρα, πρέπει να θυμηθείτε χιλιάδες πράγματα, αρχίζοντας από την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας. Θα ήταν όμως καλό να σκεφθείτε και αυτά που θα μπορούσαν να σας συμβούν όταν φθάσετε στον προορισμό σας. Αν αρρωστήσετε όταν είστε στο εξωτερικό, δεν αρκεί να έχετε μαζί την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας – θα χρειαστείτε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑΑ).

 

Πώς λειτουργεί;

Η κάρτα αυτή σας διασφαλίζει την πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία δημόσια περίθαλψη αν βρίσκεστε για διακοπές, σπουδές ή εθελοντισμό σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία) και αρρωστήσετε ξαφνικά.

Η ΕΚΑΑ δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, αλλά καθ΄όλη τη διάρκεια της διαμονής σας σε ξένη χώρα σάς εγγυάται ιατρική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος όπως και οι ασφαλισμένοι σε αυτήν τη χώρα. Εάν η ιατρική περίθαλψη παρέχεται δωρεάν στους μόνιμους κατοίκους , δεν θα πρέπει να πληρώσετε. Εάν στη χώρα στην οποία βρίσκεστε απαιτείται η καταβολή των δαπανών περίθαλψης, πρέπει να τις καταβάλετε και στη συνέχεια να ζητήσετε την επιστροφή τους σε αυτή τη χώρα ή να υποβάλετε αίτηση επιστροφής τους στον ασφαλιστικό σας φορέα όταν επιστρέψετε στη χώρα σας. Να θυμάστε πάντα ότι οι δαπάνες περίθαλψης επιστρέφονται σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας στην οποία σας παρέχεται περίθαλψη και ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας είναι διαφορετικό. Έτσι, για τις υπηρεσίες που σας παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας ενδεχομένως να  πρέπει να πληρώσετε αν βρίσκεστε σε άλλη χώρα.

Συνιστάται να κάνετε συμπληρωματική ασφάλιση υγείας, κυρίως για περιπτώσεις  που δεν καλύπτονται από την ΕΚΑΑ. Για παράδειγμα, η ομάδα διάσωσης, η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ή το ταξίδι επιστροφής στη χώρας σας δεν καλύπτονται από την ΕΚΑΑ

 

Από πού μπορείτε να προμηθευτείτε την κάρτα;

Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δικαιούται οποιοσδήποτε είναι ασφαλισμένος ή καλύπτεται από σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ των 27, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα την προσωπική σας κάρτα από τον τοπικό φορέα ασφάλισης υγείας στη χώρα διαμονής σας.·Δείτε στο Διαδίκτυο τον αρμόδιο φορέα στη χώρα σας.

Για τη μεγαλύτερη διευκόλυνσή σας, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας συνοδεύεται από ένα app jam με ό,τι πρέπει να γνωρίζετε όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό. Αυτή η εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα είναι στην πράξη ο οδηγός χρήσης της ΕΚΑΑ, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων στο εξωτερικό, όπως η χρήση του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και η εκτίμηση του πιθανού κόστους περίθαλψης. Είναι συμβατή με συσκευές iOS, Android και Windows 7 και είναι διαθέσιμη σε 24 γλώσσες.  Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα μετάβασης από μια γλώσσα σε άλλη, διευκολύνοντας έτσι την επικοινωνία αν δεν γνωρίζετε μια γλώσσα.

 

Η ιστορία της Άννας

Η Άννα καλύπτεται από το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης στη χώρα Α της ΕΕ και διαμένει για λίγους μήνες στη χώρα Β της ΕΕ για να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Έχει μαζί της την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας που έχει εκδοθεί από τη χώρα Α. Είναι έγκυος και θα γεννήσει ενόσω βρίσκεται στη χώρα Β. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός θεωρούνται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, η Άννα θα λάβει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στη χώρα Β προσκομίζοντας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας και την ταυτότητά της.

Η Άννα θα λάβει στη χώρα Β την ίδια περίθαλψη που θα δικαιούταν αν ήταν ασφαλισμένη σε αυτή τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν η περίθαλψη είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους σε αυτή τη χώρα, θα είναι δωρεάν και για την Άννα. Εάν το σύστημα το οποίο εφαρμόζεται στη χώρα Β προβλέπει την καταβολή των εξόδων περίθαλψης από τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια την υποβολή αίτησης επιστροφής των εξόδων, η Άννα θα επιβαρυνθεί με τις ίδιες δαπάνες όπως και οι ασφαλισμένοι σε αυτή τη χώρα και στη συνέχεια θα υποβάλει αίτηση επιστροφής των εξόδων. Θα πρέπει να υποβάλει αίτηση επιστροφής στη χώρα Β, όπου θα της επιστραφούν οι δαπάνες στο ίδιο ποσοστό με τους ασφαλισμένους σε αυτή τη χώρα (η χώρα Β θα επικοινωνήσει στη συνέχεια με τις υγειονομικές αρχές της χώρας Α, όπου η Άννα είναι ασφαλισμένη για να λάβει πίσω τα χρήματα).

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 29/04/2013 - 12:38


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!