Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Matkustatko EU:ssa? Älä unohda eurooppalaista sairaanhoitokorttia

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Kun pakkaat laukkua Euroopan-matkaasi varten, muista ottaa mukaan myös eurooppalainen sairaanhoitokortti. Se takaa sinulle hoidon kaikissa EU-maissa, jos sairastut tai joudut onnettomuuteen.

Ulkomaille lähdettäessä on muistettava monta asiaa passista tai henkilötodistuksesta alkaen. On syytä varautua myös ikäviin yllätyksiin. Jos sairastut ulkomailla, pelkkä henkilötodistus riittää vain Pohjosmaissa, ja muualla tarvitset eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC).

 

Kuinka eurooppalainen sairaanhoitokortti toimii?

Jos sairastut ollessasi loma-, opiskelu- tai työmatkalla missä tahansa EU-maassa (tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä), saat eurooppalaista sairaanhoitokorttia näyttämällä kaikki kiireellisesti tarvitsemasi julkisen terveydenhuollon palvelut.

Kortti ei korvaa matkavakuutusta, mutta saat sen avulla kuitenkin ulkomailla sairaanhoitoa samoin edellytyksin ja samaan hintaan kuin kohdemaasi sairausvakuutukseen piiriin kuuluvat. Jos paikalliset asukkaat saavat hoidon ilmaiseksi, ei sinunkaan tarvitse maksaa. Jos hoidosta peritään maksu, voit joko hakea korvausta kohdemaassa tai kotimaahan palattuasi omalta sairausvakuutuslaitokseltasi. Muista, että kustannukset korvataan sen maan sääntöjen mukaisesti, jossa hoito on saatu, ja että jokaisen maan terveydenhoitojärjestelmä on erilainen. Palvelut, jotka saisit kotimaassasi ilmaiseksi, saattavat jossakin toisessa maassa olla maksullisia.

On suositeltavaa ottaa erillinen sairausvakuutus erityisesti sellaisten tilanteiden varalle, joita eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata. Jos esimerkiksi tarvitset onnettomuustapauksessa pelastuspalvelua, yksityistä terveydenhuoltoa tai paluulentoa kotimaahan, kortti ei kata tällaisia kuluja.

 

Mistä kortin saa?

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voi hankkia jokainen, joka on vakuutettu valtion sosiaaliturvajärjestelmässä tai kuuluu sen piiriin missä tahansa EU-maassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä. Kortti on henkilökohtainen. Sen voi tilata asuinmaan sairausvakuutuslaitokselta (valitse maa).

Kortin haltijoiden käytettävissä on älypuhelinsovellus, jonka avulla voi kätevästi hakea tietoa siellä, missä sitä tarvitaan. Jos sairastut tai joudut onnettomuuteen ulkomailla, saat sovelluksen avulla käytännön ohjeita esimerkiksi hoitoon hakeutumisesta (muista eurooppalainen hätänumero 112!) ja hoitokustannuksista. Sovellus on yhteensopiva iOS-, Android- ja Windows 7 -puhelinten kanssa ja on saatavilla 24 kielellä. Kieltä voi myös vaihtaa helposti, mikä helpottaa kommunikointia ongelmatilanteissa, jos et osaa kohdemaasi kieltä.

 

Annan tapaus

Annalla on voimassaoleva lakisääteinen sairausvakuutus EU-maassa A. Nyt hän viettää muutaman kuukauden EU-maassa B viimeistelemässä opintojaan. Hänellä on maassa A myönnetty eurooppalainen sairaanhoitokortti. Hän on raskaana ja aikoo synnyttää oleskellessaan maassa B. Raskaus ja synnyttäminen katsotaan kiireellistä hoitoa vaativiksi tiloiksi, joten Anna saa tarvitsemansa hoidon maassa B esittäessään eurooppalaisen sairaanhoitokorttinsa ja henkilöllisyystodistuksensa.

Annaa kohdellaan maassa B ikään kuin hän kuuluisi sen maan sairausvakuutuksen piiriin. Jos hoito on ilmaista kyseisen maan sairausvakuutuksen piirissä oleville, silloin se on ilmaista myös Annalle. Jos maassa on järjestelmä, jossa maksetaan ensin ja haetaan myöhemmin korvausta, Anna maksaa samat maksut kuin paikallisen sairausvakuutuksen piirissä olevat ja hakee sitten korvausta. Hänen täytyy hakea korvausta maasta B, jolloin hän saa korvauksia yhtä paljon kuin ne, joilla on sairausvakuutus kyseisessä maassa. (Maa B anoo tämän jälkeen rahoja takaisin maan A terveysviranomaisilta, sillä Anna on sairausvakuutettu maassa A.)