Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Пътувате в ЕС? Не забравяйте вашата Европейска здравноосигурителна карта

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Да вземете наистина най-нужните неща в багажа си, когато пътувате в чужбина, е задължително, а може би най-важното от тях е вашата Европейска здравноосигурителна карта, която ви дава достъп до здравни грижи в цяла Европа.

Когато пътувате в друга страна има много неща, които трябва да помните, като на първо място е вашият документ за самоличност (паспорт или лична карта). Добре е обаче да помислите и какво може да стане, когато пристигнете. Ако се разболеете, докато сте в чужбина, документът ви за самоличност няма да е достатъчен – ще имате нужда от вашата Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

 

Как става това?

Картата гарантира, че можете да получите необходимите ви държавни здравни медицински услуги, ако неочаквано се разболеете, докато сте на почивка, на обучение или извършвате доброволческа дейност в друга страна от ЕС (както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария).

ЕЗОК не замества пътническата застраховка, но докато сте в чужбина ви гарантира медицинско лечение при същите условия и същите цени както за местните лица, здравно осигурени в съответната страна. Ако лечението е безплатно за местните лица, вие също няма да плащате. Ако в страната се изисква заплащане, можете да поискате възстановяване на разходите си там или от здравноосигурителната институция във вашата страна. Винаги помнете, че разходите се възстановяват според правилата на страната, в която сте били лекувани, както и че здравната система на всяка страна е различна. Затова услуги, които са безплатни във вашата страна, може да се заплащат в друга държава.

Препоръчително е да вземете допълнителна здравна осигуровка, особено за случаи, които не са обхванати от ЕЗОК. Така например, ако се нуждаете от спасителен екип, частни здравни грижи или пътуване до дома – това са случаи, които не са обхванати от ЕЗОК.

 

Къде можете да я получите?

Тази услуга е достъпна за всеки, осигурен или обхванат от държавна социалноосигурителна система в 27-те страни от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария. Картата можете да получите от местния здравен орган във вашата страна на пребиваване – просто проверете коя е отговорната за това служба във вашата страна.

За ваше улеснение бе разработено приложение за ЕЗОК, съдържащо цялата информация, която ви е нужна, когато сте в чужбина. Приложението за смартфони е наръчник за потребители на ЕЗОК, даващо подробни практически съвети за неочаквани ситуации в чужбина, включително за общоевропейския номер за спешни повиквания 112 и обща информация за евентуалните разходи за лечение. Това приложение, съвместимо с iOS, Android и Windows 7 mobile, е достъпно на 24 езика; то дори ви позволява да променяте езиците, което улеснява комуникацията, ако не владеете съответните езици.

 

Историята на Анна

Анна има задължителна здравна осигуровка в страна А от ЕС, но прекарва няколко месеца в страна Б от Съюза, за да довърши следването си. Тя има ЕЗОК, издадена от страна А. Бременна е и ще роди по време на престоя си в страна Б. Бременността и раждането се смятат за спешна медицинска помощ, така че Анна ще получи нужната помощ в страна Б, когато представи своята ЕЗОК и личната си карта.

Анна ще бъде третирана в страна Б като че ли се е осигурявала там. Това означава, че ако лечението е безплатно за хората, осигурявани там, ще бъде безплатно и за Анна. Ако става дума за система, при която хората плащат и после искат парите им да бъдат възстановени, Анна ще заплати същите такси като осигурените в страна Б лица, а след това ще поиска да ѝ бъдат възстановени разходите. Тя трябва да кандидатства за това в страна Б, където средствата ще ѝ бъдат възстановени в размера, в който това се прави за осигурените в тази страна хора (здравните власти в страна Б след това ще се свържат със здравните органи в страна А, където Анна е осигурена, за да си получат парите обратно).

Публикувана на: пон, 29/04/2013 - 12:27


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!