Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Säker på resan!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Tänk alltid på säkerheten, oavsett vart du reser eller med vem. Här får du några tips så att du inte råkar ut för problem.

1. Tänk på hälsan: glöm inte att ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort. Du kan också ladda ner appen där du kan se vart du ska vända dig om du blir sjuk utomlands. Om du reser utanför Europa eller till ett land där kortet inte gäller måste du skaffa en reseförsäkring. Ta också med ett litet husapotek med bl.a. plåster och desinfektionsmedel.

 

I en nödsituation ska du slå 112. Numret fungerar i hela EU och du ringer gratis från alla telefoner. Larmoperatörerna talar olika språk, beroende på vilket land du är i.

 

Ta reda på om du måste vaccinera dig innan du åker. Din läkare vet vilka vaccinationer du behöver och hur du kan skydda dig mot sjukdomar på andra sätt.

 

2. Ta reda på dina rättigheter: oavsett om du reser med tåg, flyg, buss eller båt i EU har du vissa rättigheter som resenär om du skulle råka ut för förseningar eller inställda avgångar, eller om du har nedsatt rörlighet. Du kan också ladda ner vår app om passagerarrättigheter.

 

3. Förvara pengarna säkert: ha inte alla dina kontokort på dig, utan förvara gärna minst ett kort och lite kontanter på ett annat ställe. Om du blir av med ditt kontokort ska du anmäla det till polisen och kontakta din bank för att spärra kortet så fort som möjligt.

 

4. Stoppa inte plånboken i bakfickan: för att undvika ficktjuvar bör du ha plånboken i en fram- eller innerficka, helst en som går att stänga.

 

5. Spara dina dokument på nätet: skanna resehandlingar som id-kort, pass och visum och mejla dem till dig själv. Då har du alltid tillgång till dem om du skulle bli av med originalhandlingarna. Om du blir av med ditt id-kort eller pass ska du gå till polisen och kontakta närmaste ambassad eller konsulat.

 

6. Lita inte på okända personer: fundera över i vilken utsträckning du kan lita på främmande människor, som att följa med dem till osäkra områden eller bli bjuden på mat eller dryck. Ta heller inte emot paket eller gåvor från främlingar.

 

7. Skylta inte med värdesaker: oavsett var du är, men särskilt på ställen du inte känner till, bör du inte skylta med dyra smycken och kläder eller gå runt med en stor, dyr kamera runt halsen. Försök att inte väcka uppmärksamhet och locka tjuvar.

 

8. Håll koll på dina saker: på allmänna platser bör du inte ställa ifrån dig väskan på golvet eller hänga den på stolsryggen. Märk ditt bagage med namn och kontaktuppgifter och håll koll på väskan tills du har checkat in den.

 

9. Slå inte tillbaka: om du skulle bli rånad så ge rånarna din plånbok, klocka, telefon m.m. Om du försöker göra motstånd kan du råka illa ut.

 

10. Använd inte kontokortet överallt: allmänna datorer på t.ex. internetkaféer kan ha program som registrerar dina tangenttryckningar, så att dina lösenord och kontonummer kan spridas till andra.

 

11. Hör av dig hem: se till att du regelbundet hör av dig hem så att din familj känner till dina resplaner. Då kan de lättare hjälpa dig om något händer. Tack vare lägre roamingavgifter och tillgång till internet nästan överallt är det lätt att hålla kontakten.

 

12. Läs på i förväg: läs på om resmålet så att du känner till risker, lokala traditioner, kvarter att undvika m.m.

 

13. Var försiktig i folksamlingar: se upp på överfulla tunnelbanor, tågstationer, hissar, turistattraktioner, marknader och andra ställen med mycket folk. Håll en låg profil och försök att inte se osäker ut, även om du har gått vilse. Undvik också att åka svarttaxi.

 

Men det viktigaste tipset är att använda ditt sunda förnuft!