Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Kaj pomeni mobilnost v Evropski uniji?

European Youth Week 2013
© Eurodesk
Mobilnost omogoča številne priložnosti: izbereš lahko študij, delo, prostovoljsko dejavnost, pripravništvo in izmenjavo, ki ti najbolje ustreza.

Evropska unija ponuja številne možnosti daljšega ali krajšega  bivanja v drugi državi. Predstavljamo jih na evropskem mladinskem portalu.

 

Pripravništvo

Pripravništvo je med najboljšimi načini za  pridobivanje delovnih izkušenj in spretnosti za prihodnjo poklicno pot. Opraviš ga lahko kot del poklicnega izobraževanja, denimo na področju znanosti in inovacij ter na mnogih drugih področjih.

 

Prostovoljstvo

Pridružiš se lahko vedno večjemu številu mladih prostovoljcev v Evropi  in si izbereš najprimernejšo priložnost zase. Prostovoljec si lahko na spletu, v delovnem taboru ali celo sodeluješ v Evropski prostovoljski službi.

 

Delo

Čeprav je  v Evropi veliko mladih brez zaposlitve, še vedno lahko poiščeš zaposlitev v tujini. Vendar pa delo v drugi državi ni nujno stalno; na voljo so kratkoročnejše možnosti,  denimo varstvo otrok v družini ali sezonsko delo med počitnicami. Ne glede na to, za kaj se boš odločil, se najprej seznani s pravicami iz delovnega razmerja.

 

Študij

Študijsko obdobje v drugi državi ne prinese samo številnih   prednosti na področju izobraževanja ter kulturnega in osebnega razvoja, ampak tudi obogati prihodnjo poklicno pot. Mednarodni študij ne pomeni zgolj poslušanja predavanj v učilnici, učenje lahko poteka na različne druge načine.

 

Možnosti zunaj Evrope

Možnosti se ne ustavijo ob mejah Evrope; lahko greš po svetu na umetniške izmenjave, pripravništva, prostovoljske dejavnosti in mladinske izmenjave.

 

Se ne moreš odločiti?

Pri tem ti lahko pomaga Eurodesk, ki objavlja seznam prostih mest v Evropi, na katere se je treba prijaviti v naslednjih dveh mesecih.

 

Eurodesk objavlja informacije za mlade tudi na svojih straneh v družbenih medijih Facebooku in Twitterju.

Objavljeno: sre, 11/06/2014 - 09:49


Tweet Button: 

Sorodne povezave


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!