Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Potovanje naj bo varno!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Ne glede na to, kam in s kom potuješ, pomembno je, da si varen. Spodnji nasveti ti bodo pomagali, da se potovanje ne bo sprevrglo v nočno moro.

1. Pazi na zdravje: ne pozabi vzeti s seboj svoje evropske kartice zdravstvenega zavarovanja (EHIC). Brezplačno lahko preneseš aplikacijo EHIC, s katero boš v državi, ki jo boš obiskal, lahko poiskal zdravniško pomoč. Za potovanje v države zunaj Evrope ali v državo, kjer evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne velja, skleni potovalno zavarovanje. S seboj vzemi tudi komplet za prvo pomoč s povoji, jodovo tinkturo, alkoholom za razkuževanje ran itd.

 

V državi EU lahko s katerega koli telefona brezplačno pokličeš številko za pomoč v sili 112.  Operaterji govorijo različne jezike, odvisno od posamezne države.

 

Če potuješ na bolj eksotično lokacijo, se še pred odhodom s svojim zdravnikom posvetuj glede potrebnih cepljenj in drugih varnostnih ukrepov.

 

2. Seznani se s svojimi pravicami: pri potovanju z vlakom, letalom, avtobusom ali ladjo v EU, veljajo pravice potnikov glede zamud, odpovedi ali posebnih potreb glede mobilnosti. Preneseš lahko tudi mobilno aplikacijo o pravicah potnikov.

 

3. Ne hrani vsega denarja na enem mestu: poskrbi, da ne bo vsa gotovina in bančne kartice na enem mestu, vsaj eno kartico spravi drugam, po možnosti je ne nosi s seboj. Krajo ali izgubo kreditne kartice prijavi policiji in jo čim prej prekliči na svoji banki. 

 

4. Denarnice ne hrani v zadnjem žepu: pred krajo se zavaruješ tako, da denarnico nosiš v sprednjem ali notranjem žepu, zlasti takem, ki ga je mogoče zapreti.

 

5. Svoje dokumente shrani na spletu: skeniraj potovalne dokumente, denimo osebno izkaznico, potni list ali vizume, in si jih pošlji na svoj elektronski naslov. Tako bodo vedno dostopni, če slučajno izgubiš original. Izgubo ali krajo osebne izkaznice ali potnega lista prijavi policiji in se obrni na najbližje diplomatsko-konzularno predstavništvo.

 

6. Bodi pozoren na neznane osebe: neznancem ne zaupaj brezpogojno, zato ne hodi z njimi v nevarno območje mesta ali sprejmi pijačo in hrano, ki ti jo ponudijo. Tudi ne sprejmi kar tako paketov ali daril, ki ti jih morda ponudijo.

 

7. Ne ponašaj se z bogastvom: popolnoma jasno je, da ni priporočljivo kjer koli, zlasti pa ne na kraju, ki ga ne poznaš, razkazovati drag nakit in obleko ali drag fotoaparat okrog vratu. Poskrbi, da ne boš po nepotrebnem pritegnil pozornosti in postal tarča za tatove.

 

8. Ne puščaj svojih stvari brez nadzora: jasno je, da na javnih mestih ne smeš puščati svojih torb ob nogah ali tako, da visijo s stolov. Svojo prtljago označi s svojim imenom in jo nadzoruj, dokler je ne prijaviš.

 

9. Ne upiraj se: če te vseeno kdo oropa, se ne upiraj in mu daj denarnico, uro, telefon itd. Če se boš poskusil upreti, te lahko poškodujejo.

 

10. Bodi pozoren, kje uporabljaš svojo kreditno kartico: javni računalniki, denimo v internetnih kavarnah, so mogoče opremljeni s programsko opremo, ki zabeleži udarce tipk, tako da lahko tvoje geslo uporabi kdo drug.

 

11. Ohrani stik z družino: vzdržuj redni stik z družino, ki naj pozna tvoj načrt potovanja. Če se ti bo kaj zgodilo, bodo vedeli, kje te poiskati. S cenejšimi stroški gostovanja in internetno povezavo, ki je na voljo skoraj povsod, je veliko lažje ohranjati stik.

 

12. Informiraj se: preveri, kako varna je tvoja destinacija, kakšne so krajevne navade, katerih območij se je bolje izogniti itd.

 

13. Bodi pozoren na javnih prevoznih sredstvih: bodi previden na podzemni železnici, železniški postaji, dvigalih, turističnih krajih, tržnicah ali drugih mestih, kjer je veliko ljudi. Obnašaj se čim bolj naravno, ne dajaj videza, da si se izgubil, poskusi ravnati samozavestno, tudi če si se dejansko izgubil.  Potovanje z neuradnimi taksiji tudi ni priporočljivo.

 

Poleg vseh napotkov za varno potovanje ne pozabi na najpomembnejšega: ne pozabi svoje pameti doma!