Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Siguranța pe durata călătoriei!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Oriunde mergeți, nu neglijați aspectele legate de sănătate și siguranță. Urmați-ne sfaturile, pentru a vă asigura că deplasarea în străinătate nu ia o întorsătură neplăcută.

1. Sănătate: nu uitați să vă luați cardul european de asigurări de sănătate (CEASS). Descărcați aplicația gratuită CEASS, care vă ajută să contactați serviciile dedicate din țara pe care o vizitați. Dacă mergeți în afara Europei sau într-o țară în care cardul nu este valabil, încheiați o asigurare de călătorie. Ar fi bine să luați în bagaje și o trusă de prim ajutor.

 

În caz de urgențe, puteți apela gratuit, din orice țară a UE, numărul 112, de pe orice telefon. Operatorii vorbesc mai multe limbi, în funcție de țară.

 

Dacă vă îndreptați către o destinație exotică, mergeți la medic înainte de plecare pentru a vă face toate vaccinurile necesare și pentru a afla ce precauții trebuie să vă luați.

 

2. Aflați-vă drepturile: indiferent de mijlocul de transport pe care îl alegeți (tren, avion, autocar, vapor), ca pasager în UE aveți anumite drepturi care vă protejează în caz de întârzieri, anulări sau nevoi speciale de mobilitate. Descărcați aplicația privind drepturile pasagerilor.

 

3. Nu vă țineți toți banii în același loc: în timpul călătoriei lăsați-vă măcar un card și o parte din bani într-un loc sigur, de preferat nu asupra propriei persoane. Card pierdut sau furat? Mergeți la poliție și contactați cât mai repede banca emitentă, pentru a-l anula.

 

4. Nu vă țineți portofelul în buzunarul din spate: pentru a nu cădea în capcana hoților de buzunare, țineți-vă portofelul într-un buzunar din față sau din interior, de preferat într-unul care se poate închide.

 

5. Faceți-vă copii după documente: scanați-vă documentele de călătorie (carte de identitate, pașaport, vize) și trimiteți-le pe propria adresă de e-mail. Astfel, le puteți accesa în orice moment, în cazul în care pierdeți originalul. Dacă vi se fură sau vă pierdeți cartea de identitate sau pașaportul, mergeți la poliție și contactați ambasada sau consulatul cel mai apropiat.

 

6. Atenție la persoane necunoscute: e bine să nu aveți prea multă încredere în străini, să nu mergeți cu ei în zone riscante ale orașului și să nu acceptați băutură sau mâncare din partea lor. Nu acceptați, sub nicio formă, pachete sau cadouri de la străini.

 

7. Nu vă expuneți în public cu obiecte de valoare: se înțelege de la sine că oriunde ați merge, dar mai ales în locuri necunoscute, nu este recomandat să purtați haine și bijuterii scumpe sau să aveți în jurul gâtului o cameră foto ultramodernă. Încercați să nu atrageți atenția, pentru a nu intra în vizorul hoților.

 

8. Nu vă lăsați lucrurile nesupravegheate: când vă aflați într-un loc public, geanta nu trebuie așezată pe jos și nici agățată de spătarul scaunului. Scrieți-vă numele și datele de contact pe bagaje și așteptați ca acestea să fie preluate de personalul operatorului de transport.

 

9. Nu ripostați: în cazurile nefericite în care sunteți atacați de hoți, este preferabil să renunțați la portofel/ telefon/ ceas etc., decât să fiți răniți în confruntare.

 

10. Aveți grijă unde folosiți cardul de credit: calculatoarele publice, cum ar fi cele din internet cafe-uri, pot conține un software care memorează tastele apăsate, astfel încât parolele pe care le-ați introdus ar putea fi folosite de altcineva.

 

11. Rămâneți conectați: asigurați-vă că membrii familiei știu în orice moment unde vă aflați. Astfel, dacă se întâmplă ceva, vor ști unde să întrebe. În condițiile în care prețurile la roaming sunt mai mici, iar posibilitatea de conectare la internet există aproape peste tot, nu e foarte greu să rămâneți permanent în contact cu familia.

 

12. Informați-vă: citiți cât mai multe despre destinație, în special despre chestiuni de siguranță, obiceiurile locului, cartiere de evitat etc.

 

13. Fiți vigilenți în mijloacele de transport și în locuri aglomerate: aveți grijă în stațiile de metrou, în gări, în lifturi, în zone turistice, în piețe și în alte locuri aglomerate. Nu ieșiți în evidență, nu lăsați impresia că v-ați fi rătăcit și mențineți-vă calmul chiar și atunci când nu știți unde vă aflați.  Nu luați taxiuri neoficiale.

 

Țineți cont de toate aceste sfaturi și, mai ales, nu-l uitați pe cel mai important: paza bună trece primejdia rea!