Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Vær trygg på reisen!

Group of young people
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Uansett hvor du drar og hvem du reiser sammen med, er det viktig å være trygg. Ta en titt på disse tipsene, og sørg for at utenlandsturen din ikke får et uventet utfall.

1. Ta vare på helsen: Husk å ta med deg Det europeiske sykeforsikingskortet ditt (EHIC). Du kan laste ned den gratis EHIC-appen slik at du enkelt kan kontakte hjelpetjenester i landet du besøker. Hvis du reiser utenfor Europa eller til et land som ikke dekkes av EHIC, må du sørge for å skaffe reiseforsikring. Du bør også ta med deg grunnleggende førstehjelpsutstyr som inneholder bandasje, jod, alkoholservietter osv.

 

Hvis det oppstår en nødsituasjon i et EU-land, ringer du 112 gratis fra en hvilken som helst telefon. Operatørene prater en rekke språk uansett hvilket land du er i.

 

Hvis du skal reise til et eksotisk sted, bør du ta en tur til legen før du drar slik at du får alle nødvendige vaksiner samt råd om hvilke forholdsregler du bør ta på turen.

 

2. Kjenn dine rettigheter: Uansett om du reiser med tog, fly, buss eller båt har du passasjerrettigheter i EU som beskytter deg hvis du opplever forsinkelser, kanselleringer eller har spesielle behov i forhold til bevegelighet på reisen. Du kan også laste ned en mobilapp om passasjerrettigheter.

 

3. Ikke oppbevar alle pengene på samme sted: Når du er på reise, bør du ikke oppbevare alle kontanter og bankkort på samme sted. Legg minst ett kort og noen kontanter et annet sted, helst ikke på kroppen. Hvis du mister et kredittkort eller det blir stjålet, bør du rapportere dette til politiet og kontakte banken som utstedte kortet, så snart som mulig for å sette kortet ut av funksjon.

 

4. Ikke oppbevar lommeboken i baklommen: Legg lommeboken i en lomme foran på tøyet eller i innerlommen, helst i en lomme med glidelås, for å unngå enkel tilgang for lommetyver.

 

5. Lagre papirene dine på nettet: Skann reisedokumentene dine, for eksempel ID, pass eller visum, og send dem i en e-post til deg selv. Dermed har du alltid tilgang til papirene hvis du mister originalene. Hvis ID-kortet eller passet ditt blir stjålet eller du mister det, går du til politiet eller kontakter nærmeste konsulat eller ambassade.

 

6. Forholdsregler i forhold til ukjente personer: Sett noen grenser for hvor mye du skal stole på fremmede, som å bli med dem til et farlig område av byen eller å ta imot mat eller drikke fra dem. Og ta for all del ikke imot gaver eller pakker fra fremmede.

 

7. Ikke vis rikdom: Det sier seg nesten selv at det ikke er tilrådelig å eksponere dyre smykker og klær eller bære med seg et stort, flott kamera når du er på ukjente steder, eller nesten uansett hvor du er. Prøv derfor å unngå å tiltrekke deg uønsket oppmerksomhet og gjøre deg selv til et mål for tyver.

 

8. Ikke sett fra deg personlige eiendeler uten tilsyn: Det er også nokså opplagt at du ikke bør sette fra deg vesker og bager på gulvet ved føttene dine eller på en stolrygg når du er på offentlige steder. Du bør merke bagasjen med navn og kontaktopplysninger og ikke forlate den før den er innsjekket.

 

9. Ikke gjør motstand: Hvis du skulle være så uheldig å blir ranet, bør du gi fra deg lommeboken, klokken, telefonen osv. Hvis du prøver å gjøre motstand, risikerer du å bli skadet.

 

10. Vær bevisst på hvor du bruker kredittkortet ditt: Offentlig tilgjengelige datamaskiner, for eksempel på Internett-kafeer, kan inneholde programvare som registrerer tastetrykk slik at passordet ditt kan brukes av andre.

 

11. Hold kontakten: Sørg for å kontakte familien din med jevne mellomrom, og vær sikker på at de kjenner til reiseruten din. Dermed vet de hvor de skal lete hvis det skjer noe med deg. Rimeligere roaming-kostnader og muligheter for Internett-tilkobling nesten hvor som helst har gjort det mye enklere holde kontakten.

 

12. Gjør hjemmeleksen før du drar: Les om reisemålet ditt slik at du er orientert om ting som gjelder sikkerhet, lokale tollbestemmelser, strøk du bør unngå, osv.

 

13. Vær smart når du reiser med offentlige transportmidler: Vær forsiktig i heiser og på undergrunnsbaner, togstasjoner, turistattraksjoner, markedsplasser og andre steder med store folkemengder. Hold en lav profil, og ikke se ut som du har gått deg vill. Prøv å opptre med selvsikkerhet selv om du ikke vet hvor du er. Det er heller ingen god idé å ta pirattaxi.

 

I tillegg til alle tipsene for en trygg reise må du ikke glemme det aller viktigste: Ikke legg fornuften igjen hjemme!